Sfeerimpressie van het nieuwe bouwplan ‘Hof van Neede’. Foto: PR
Sfeerimpressie van het nieuwe bouwplan ‘Hof van Neede’. Foto: PR

Diversiteit woningbouw Neede neemt toe met luxe bouwplan ‘Hof van Neede’

Algemeen

NEEDE - Er wordt weer volop gebouwd binnen Berkelland en dat is vooral goed nieuws voor woningzoekenden. Een toename van woningen zorgt immers voor doorstroming in de markt, waardoor iedere doelgroep bediend kan worden. Voor Neede staat het plan ‘Hof van Neede’ in de steigers, een bouwplan dat doorstroming naar de bovenkant van de markt beoogt. Hof van Neede omvat de bouw van dertig bijzondere, levensloopbestendige koopappartementen in het centrum van het dorp.

Door Rob Weeber

Historisch gezien is de naam van het bouwplan goed gekozen. De naam ‘Hof van Neede’ gaat terug tot de 15de eeuw, toen de voogdij Neede deel uitmaakte van Heerlijkheid Borculo. Het Kleine Hof van Neede lag tegenover de Grote Kerk. Het Grote Hof van Neede lag aan de Bleekenweg. Het gebied betrof enkele hofboerderijen omgeven door kleinere pachtboerderijen. De geplande appartementen komen op de plek van het Kleine Hof, op de hoek Oudestraat/Hofmaat en lopen door tot aan het busstation.

Het bouwplan komt tot stand in samenwerking met Architectengroep Gelderland, Klomps bouwbedrijf uit Dinxperlo en Scheers & Roes Makelaars uit Neede. Makelaar André Scheers is zeer content met de ontwikkelingen. “Met dit plan is zeer goed gekeken naar de diversiteit en kwaliteit van woningen in Neede. Wat hier nog ontbrak waren bijzondere appartementen aan de bovenkant van de markt. Het is bovendien al jaren terug dat hier in het centrum koopappartementen zijn gebouwd. Wij denken dat er door de bouw van dit plan een doorstroming op gang komt waarvan uiteindelijk ook starters kunnen gaan profiteren.” Plan ‘Hof van Neede’ omvat 30 mooie appartementen met minimaal 2 slaapkamers en een vloeroppervlak van 90 tot 150 m2. Daarnaast heeft ieder appartement een eigen tuin of balkon, veelal op het zuiden, een eigen berging en eigen parkeerplaats.

Chique uitstraling
De appartementsgebouwen aan de Oudestraat en aan de Hofmaat krijgen drie woonlagen, met uitzondering van het hoekpand dat vier woonlagen telt. Daarmee komt de hoogte niet boven het naastgelegen gebouw van ‘De Hofmaat’ uit. “De afwerking aan de buitenzijde, waaronder veel glas en een groot balkon, is gericht op een chique, moderne uitstraling van de panden”, legt Scheers uit. “Bewust hebben we niet gekozen voor één op één aansluiting bij de meer historische uitstraling van de naastgelegen panden, hoewel we in de uitvoering wel het respect voor die andere stijl terug laten komen.” Alle appartementen zijn aardgasvrij en worden CO2-neutraal verwarmd. Verder zijn ze zeer energiezuinig door een hoge isolatiewaarde en milieuvriendelijk. Ook is er in elk appartementengebouw een lift aanwezig. Door de eigen parkeerplaats bij de eigen berging te situeren, is er makkelijk toegang voor het opladen van een elektrische auto. Daarnaast ligt het centrum met alle voorzieningen, evenals het buitengebied op loopafstand.

‘Hopelijk heeft
het ook een
positieve
uitwerking
op de
doorstroming
van woningen’

De bouw van de appartementen heeft de goedkeuring van de Taskforce (Loket) Oudestraat. Ook de gemeente bij monde van wethouder Maikel van der Neut is erg blij met de nieuwe ontwikkelingen. “Wij zijn blij met de riante appartementen voor senioren die op de beoogde plek worden gebouwd. Ik heb altijd al gehoopt dat we daar ooit konden gaan bouwen, het is een unieke plek in het centrum, deels gemeentegrond en deel particulier eigendom. En nu is het dan gelukt. Het is een beeldbepalend plan voor het dorp Neede. Hopelijk heeft het ook een positieve uitwerking op de doorstroming van woningen.” Het college heeft in haar besluit laten opnemen dat de appartementen eerst moeten worden aangeboden aan Needenaren of woningzoekenden die een economische of sociale binding hebben met Neede.

Needenaar
Verwacht wordt dat de bouw nog dit jaar kan beginnen en de appartementen in 2023 worden opgeleverd. “Ik hoop dat we vooral de Needenaar van dienst kunnen zijn,“ geeft Scheers aan “Doorstroming ten behoeve van lokale woningzoekenden is goed voor het dorp.”
Geïnteresseerden voor het plan ‘Hof van Neede’ kunnen zich wenden tot Scheers & Roes Makelaars, Marktstraat 15, Neede.

Bestaande situatie hoek Oudestraat/Hofmaat. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede