Bernard en Willemien Overkamp-Huls voor hun in 1952 gebouwde woning. Foto: Theo Huijskes
Bernard en Willemien Overkamp-Huls voor hun in 1952 gebouwde woning. Foto: Theo Huijskes

‘Wij zijn 75 jaar samen en 70 jaar getrouwd’

Maatschappij

Bernard en Willemien Overkamp-Huls

Door Theo Huijskes

GROENLO - Wanneer de schrijver van deze rubriek zonder enige vorm van vooraankondiging aanbelt op het adres Klaverdijk 2 nabij de grens Zwolle/Holterhoek, wordt hij verwelkomd door hoofdbewoner Bernard Overkamp (98). Binnen ontmoet hij een zich overvallen voelende echtgenote Willemien Overkamp-Huls (93). Laatstgenoemde nota bene op het moment dat zij de weekkrant Groenlose Gids leest. “Naar die krant, die hier wekelijks keurig netjes op de woensdagmiddag wordt bezorgd, kijken wij iedere week weer uit. Ondanks dat wij op de grens wonen van een tweetal gemeenten en officieel behoren tot de gemeente Berkelland, geeft het ons voldoening en plezier om op deze manier van het nieuws vanuit Groenlo en directe omgeving op de hoogte te blijven”, aldus de vrouw des huizes.

Dankbaar
Bernard en Willemien vertellen dat zij elkaar reeds van jongs af aan kennen. “Dit was het gevolg van het feit dat onze ouderlijke huizen zich op korte loopafstand van elkaar bevonden, onze ouders elkaar goed kenden en wij elkaar met jeugdactiviteiten wisten te vinden. De verkeringstijd meegerekend, kennen wij elkaar inmiddels al 75 jaar. Op 5 juni 1952 zijn wij voor de wet en op 3 juli 1952 voor de kerk getrouwd, hetgeen betekent dat wij officieel 70 jaar met elkaar in de echt zijn verbonden. Vond de bruiloft in 1952 in De Klok in Eibergen plaats, ons 70-jarig huwelijksfeest vieren wij met circa 70 gasten in Grenszicht in de Holterhoek. Wij voelen ons vanzelfsprekend schatrijk dat wij dat alles nog mogen meemaken, zoals ook het feit dat het ons gegeven is dat wij na 70 jaar nog steeds zelfstandig kunnen wonen en dat in het huis dat wij hetzelfde aantal jaren geleden zelf hebben gebouwd. Ondanks lichamelijke probleempjes, waardoor het lopen steeds moelijker gaat, redden wij ons met de daarvoor aanwezige hulmiddelen nog erg goed. Wij hebben weliswaar enkele malen per week hulp van buitenaf en mogen daarbij de aangeboden diensten van de buurt om ons heen niet onvermeld laten. Waarbij de naam van Wilhelmien Gelinck een extra vermelding verdient. Zij doet voor ons wekelijks de boodschappen en staat voor ieder wissewasje klaar om ons de helpende hand te bieden.”

Felicitaties mede namens de Koning
Het moment waarop de echte vonk op elkaar is overgesprongen? Daarover verschillen beide echtelieden van mening. Daar waar Bernard van mening is dat het een en ander plaatsvond tijdens de dansles bij Zwarte Jan, is Willemien er zeker van dat de eerste serieuze klik werkelijkheid werd tijdens de Zwolse Kermis. “Hoe het ook zij, het was gelijk helemaal raak”, aldus de ouders van de kinderen Marga (Eibergen), Bennie (Lichtenvoorde), Geri (Rekken) en Mariëtte (Rietmolen), waarbij niet onvermeld mag blijven dat een tweede kindje reeds een week na de geboorte kwam te overlijden. “Daar staat tegenover dat het onderhavige platina huwelijk naast de eigen kinderen met partners ook nog eens wordt meegemaakt door zes kleinkinderen en inmiddels ook alweer acht achterkleinkinderen. “Dat is misschien wel het mooiste cadeau naast dat wij het erg op prijs hebben gesteld dat burgemeester Joost van Oostrum op 5 juni jl. hoogstpersoonlijk de felicitaties is komen aanbieden en dat mede namens de koning.” Aldus Bernard en Willemien, die beiden de basisschool St. Ludgerus in Zwolle bezochten en daarnaast liever niet herinnerd willen worden aan de jaren ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, alsmede aan de crisisjaren nadien. “Daarom zijn wij er zovele jaren later nog steeds trots op dat wij onder het motto ‘Eerst bouwen, dan trouwen!’ in 1952 voor een eigen woning hebben kunnen zorgen.”

‘Het was vaak
zeven dagen
in de week
werken,
je leefde
in die tijd
helemaal
naar de
Zwolse Kermis
toe’


‘Wij houden net zoveel van Zwolle als van de Holterhoek!’
Ondanks dat Bernard door het vroegtijdige overlijden van zijn vader al op jonge leeftijd veel werk moest verzetten thuis op de boerderij, bewaart hij daaraan alleen maar mooie herinneringen. Ook beleefde hij veel plezier aan een bijbaantje in het weekend bij De Leemputten. Waar met baggermachines leem werd afgegraven om vervolgens met kiepkarren afgevoerd te kunnen worden ten behoeve van onder andere de Steenfabriek in Groenlo. “Tijd voor sport of andere vormen van ontspanning was er toentertijd niet. Het was destijds vaak zeven dagen in de week werken, je wist niet anders. Daarom leefde je in die tijd helemaal naar een volksfeest als de Zwolse Kermis toe”, aldus Bernard, aangevuld door Willemien dat zij zeven dagen in de weer was ten behoeve van het thuisfront. Wanneer tenslotte aan de orde wordt gesteld welke plaatsen of gemeenten door de beide echtelieden het meest worden omarmd, willen en kunnen beiden daar absoluut geen keuze in maken. “Ons maakt het niet uit, wij houden net zoveel van de Holterhoek als van Zwolle, het maakt ons niet uit of het de gemeente Berkelland of Oost Gelre is en wij komen net zo graag in Eibergen als in Groenlo. Het is hier goed vertoeven en met de mensen hier is het goed omgaan”, aldus een gelukkig echtpaar dat zondag 3 juli aanstaande hoopt op een geslaagd en gezellig platina-feest!

De huwelijksfoto van Bernard Overkamp en Willemien in Huls(1952). Foto: privébezit

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant