De honingboom werd door Magda Helmink (r), de dochters Janneke en Ursel (l) en door twee kleinkinderen Sterre en Emma geplant. Foto: Jan Hendriksen.

De honingboom werd door Magda Helmink (r), de dochters Janneke en Ursel (l) en door twee kleinkinderen Sterre en Emma geplant. Foto: Jan Hendriksen. 

Honingboom ter nagedachtenis aan echte natuurliefhebber Frans Helmink

Algemeen

RUURLO – Een inmiddels jaarlijks terugkerende gebeurtenis van De Groene Verbinding Achterhoek is het planten van een boom aan de Enkeerdlaan. Zaterdag werden er zelfs twee bomen geplant: een esdoorn en een honingboom. De honingboom is een herinneringsboom aan de in juli op 76-jarige leeftijd overleden Ruurloër Frans Helmink.

Door Jan Hendriksen

De honingboom werd door zijn vrouw Magda, de dochters Janneke en Ursel en door twee kleinkinderen Sterre en Emma in bijzijn van diverse belangstellenden van De Groene Verbinding Achterhoek en de Ruurlose bijenvereniging Steunt Elkander geplant. “Frans Helmink was een natuurliefhebber in hart en nieren en maakte zich zorgen over de rol van de mens op onze aardbol en daarom had hij altijd zorg en aandacht voor zijn leefomgeving. Zijn grote passie was imkeren. Meer dan vijftig jaar was hij imker en vele jaren daarvan was hij voorzitter van Steunt Elkander.
Deze honingboom past dan ook uitstekend bij hem. Goed voor veel insecten en een verbetering van de leefomgeving. Frans had respect voor alles wat leefde en hield van de natuur, de dieren, de mensen en zijn moestuin. Hij zette zich voor al deze elementen in. Niemand deed ooit vergeefs een beroep op hem en dat alles in grote bescheidenheid. Zijn motto was dan ook: ‘Samen gaat alles beter’”, aldus Herman van Vleuten tijdens het planten van de boom. Hij hoopte - na een minuut stilte- ter nagedachtenis aan Frans, dat deze ‘vanaf boven’ mag genieten van de boom.
De honingboom is inmiddels de vierde boom die ‘De Groene Verbinding Achterhoek’ in samenspraak met gemeente Berkelland en met medewerking van Herman Florijn van de gelijknamige boomkwekerij uit Ruurlo aan de Enkeerdlaan heeft geplant. De bomen die geplant zijn staan symbool voor het doel dat men wil realiseren: natuur en mens weer meer met elkaar samenbrengen en verbinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant