Jeanne te Dorsthorst geeft de workshop portret boetseren in het Kulturhus en in eigen atelier.
Foto: PR
Jeanne te Dorsthorst geeft de workshop portret boetseren in het Kulturhus en in eigen atelier. Foto: PR

Tweedaagse Workshop Portret Boetseren

Cultuur

RUURLO – Keramiste Jeanne te Dorsthorst geeft op de zaterdagen 21 en 28 mei bij KunstKring Ruurlo een workshop Portret Boetseren. Deels in het Kulturhus in Ruurlo maar ook in haar atelier in Haarlo.

Keramiste Jeanne te Dorsthorst uit Haarlo is een van de ruim zestig deelnemers aan de expositie Good Looking die van 13 mei tot en met  25 juni 2022 wordt gehouden in Galerie de Smidse in Ruurlo. In aansluiting daar op geeft zij graag een workshop Portret Boetseren. Omdat het onmogelijk is om in één dag een portret te boetseren is de workshop uitgesmeerd over twee dagen.

De deelnemers worden ontvangen in het atelier van de KunstKring in het Kulturhus en bezoeken na de koffie de expositie Good Looking in galerie De Smidse en de Dorpskerk. Na de lunch vertrekken zij naar het atelier van Jeanne waar zij beginnen met het echte werk. Op 28 mei werken zij verder aan de kop en maken hem af zodat die kan worden gebakken.

Oog
Jeanne’s roots liggen in het noorden van Nederland. Daar was zij jarenlang als professioneel fotograaf werkzaam. Door het oog van haar camera leerde zij kijken naar mensen en de mens is nog steeds het favoriete onderwerp in haar beeldend werk. Op het gebied van keramiek volgde zij sinds het jaar 2000 meerdere cursussen, waaronder twee jaar portret boetseren bij kunstenaar Cees Willemsen. In 2007 rondde Jeanne de driejarige Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda succesvol af. Sindsdien neemt zij deel aan exposities in binnen- en buitenland en geeft zij workshops in haar eigen atelier.

Met haar beelden legt Jeanne emoties vast in ‘driedimensionale plaatjes’. Het is kenmerkend voor haar karakters dat ze echt en emotioneel zijn. Het gaat om zeggingskracht, maar zeker ook om de vorm waarmee zij haar verhaal wil uitbeelden. Zij maakt figuratieve handgevormde keramiek.

Opzet workshop
De workshop Portret Boetseren op zaterdag 21 en 28 mei is voor mensen die al vaker met klei hebben gewerkt en die het fijne willen weten over het maken van een portret. De eerste dag wordt de basis opgezet en daarbij wordt goed gekeken naar vorm, rondingen en vlakken. De tweede dag wordt er verder ingegaan op de verdeling en het boetseren van de ogen, oren, neus en de mond et cetera. De deelnemer kan kiezen tussen het maken van een portret naar eigen foto’s, of vrij werk. Als voorbeeld wordt uitgegaan van het ‘perfecte‘ hoofd. Aan de hand van eigen foto’s, kijken de deelnemers dan naar de vorm en het karakteristieke van hun eigen model. Een interessante manier om goed te leren kijken en dat dan vervolgens om te zetten in klei.

Belangstellenden kunnen zich om aan deze unieke workshop mee te doen per direct aanmelden. De inschrijving sluit uiterlijk 15 mei. 

Om iedereen voldoende aandacht te kunnen geven is het aantal deelnemers beperkt. Voor meer informatie en aanmelden zie de website.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede