Een kleurrijk plaatje met oud en nieuw Valse Loch van de afgelopen 25 jaar.
Een kleurrijk plaatje met oud en nieuw Valse Loch van de afgelopen 25 jaar.

Valse Loch uit Beltrum viert het zilveren jubileum

Cultuur

BELTRUM - Wat is begonnen als een hofkapel met een kleine bezetting ten behoeve van de Beltrumse carnavalsvereniging De Belhemals, is gedurende het inmiddels 25-jarige bestaan uitgegroeid tot een volwaardig, bijna professioneel dweilorkest. Een muziekformatie die zich in dweilorkestenland kan meten met de allerbeste in Nederland. Dat deze uit 22 actieve muzikanten bestaande formatie het 25-jarig bestaan uitbundig wil vieren, is derhalve meer dan logisch. Beltrum mag trots zijn op Valse Loch.

Door Theo Huijskes

Het is maandagavond 9 mei op de oefenlocatie bij de familie Sonderman aan de Sonderenweg in Beltrum, waar de formatie reeds vanaf de oprichting welkom is voor onder andere de repetities. Op deze avond wordt er zelfs buiten in de openlucht (in een weiland) gemusiceerd. Tijdens de pauze, bij een kop koffie of een biertje, vliegen de anekdotes over 25 jaar Valse Loch over tafel.

“Met ons allen vormen wij een bijzonder hechte groep, waarbinnen de gezelligheid voorop staat”, vertelt de jarige René Helmers, die als voorzitter binnenkort wordt opgevolgd door Roel Krabben. “Wanneer de sfeer binnen een orkest goed is, komen de prestaties vanzelf. Daarbij komt dat deze groep te allen tijde voor elkaar klaar staat.”

Van de mensen van het eerste uur, Ine Bleumink, Tonnie Scharenborg, Tonnie Westhof en Martin Bleumink, is alleen eerstgenoemde nog altijd actief saxofonist binnen het dweilorkest. “Stoppen is er voor mij niet bij. Muziek maken houd je niet alleen jong, maar is ook het beste medicijn voor een goed humeur”, aldus Bleumink, die aangeeft dat de naam Valse Loch het gevolg is van de slechte instrumenten, waarmee 25 jaar geleden een start werd gemaakt. Aangevuld met de opmerking dat dientengevolge het nieuwe instrumentarium de start betekende van de nodige successen. 

Het populaire orkest heeft in de afgelopen kwarteeuw talrijke optredens verzorgd in het gehele land. Optredens waarbij naast de verzorging van goede dweilorkestenmuziek ook telkens het daarbij horende spetterende showwerk centraal stond. Die muzikale inbreng werd meerdere malen verzorgd in diverse regio’s, van Lichtenvoorde tot Noordwijkerhout en van Bemmel tot Groenlo. Het eerste officiële optreden was op 4 januari 1997 bij de Friese Elfstedentocht. “Een prachtige, onvergetelijke, bijna niet te evenaren ervaring”, aldus Tonnie Krabben.

Dweilorkestenfestijn
Valse Loch kijkt deze maand uit naar de 25ste editie van het Open Achterhoeks Dweilorkestenkampioenschap in Groenlo, dat plaatsvindt op donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag). “Aan dat festival hebben wij ruim twintig keer deelgenomen. Top georganiseerd en een fantastische sfeer in de binnenstad van Groenlo, die voor een dergelijk evenement een unieke locatie is. Het kampioenschap kent altijd een topbezetting met deelnemers uit het gehele land. Dat is ook de reden dat wij daar tot op heden maar één keer zijn gehuldigd als eindoverwinnaar. Dat was in 2004 toen wij naast de hoofdprijs ook nog eens de publieksprijs in de wacht sleepten”, herinnert een aantal Valse Loch-leden, die ook het weekendje Marveld Recreatie met een uitstapje naar Café Cappie van Uem als een hoogtepunt in het bestaan van het dweilorkest beschouwen, zich nog goed.”

Wat de viering van het 25-jarig bestaan in eigen kring betreft, heeft men gekozen voor geen enkele officiële verplichting, maar slechts een familiedag in eigen kring. “Voor ons geldt het motto ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Het maken van muziek is voor ons altijd een groot feest!”

Het jubilerende dweilorkest Valse Loch tijdens Dweilorkestendag 2011 in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant