Paul Heutinck hijst voor de eerste maal de Achterhoekse vlag. Foto: archief

Paul Heutinck hijst voor de eerste maal de Achterhoekse vlag. Foto: archief

Paul Heutinck trots op Achterhoekse vlag als gemeengoed

Cultuur

‘Dat hij op zoveel plekken hangt en op artikelen staat, dat heb ik nooit kunnen bedenken’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Overal kom je hem tegen in de Achterhoek; De Achterhoekse vlag. Hij duikt op in voetbalstadions, in de Tour de France, dartswedstrijden in Engeland, noem maar op. Mensen kunnen dankzij de vlag uiting geven aan hun trots en liefde voor de streek die hen zo na aan het hart ligt. Dit gebeurt op grote schaal. Het is gemeengoed geworden.

Ook op de Zwarte Cross duikt de vlag op, in vele hoedanigheden en uitingen; sokken, veters, stickers, petten, etc. De geestelijke vader en ontwerper, de uit Beltrum afkomstige, maar in Winterswijk woonachtige, Paul Heutinck doet het deugd als we hem spreken en hij het terrein opgaat waar zijn geesteskindje wappert en hij in 2018 als eerste de vlag in top mocht hijsen. “Het is het symbool van de Achterhoek nu. Vroeger was er een vlag met een logo ‘Echt Achterhoek’. Alles is nu veel duidelijker. Het was niet mijn idee om die vlag te maken, maar van Stichting Pak An, een samenwerking tussen Grolsch en de Zwarte Cross. Die vlag die ik gemaakt heb is goed ontvangen en overal kom je hem tegen. Iedereen hier weet waar die voor staat. Dat hij op zoveel plekken hangt en artikelen staat dat heb ik nooit kunnen bedenken. Ik wist wel dat ik een goede vlag gemaakt had. Een vlag die voor mij staat voor waar ik vandaan kom. Van een boerderij in Beltrum, daar waar mijn grootouders hebben gewoond. Van die traditie van vroeger uit, om daar een goede vlag van te maken, daar ben ik mee bezig geweest. Als je hem ziet kun je gerust stellen dat die ook 100 jaar geleden gemaakt zou kunnen zijn. Hij is tijdloos. Over 500 jaar bestaat hij nog steeds. Het is precies zoals de Friese vlag. Daar zijn de mensen in Friesland ook trots op.”

Grolsch-groen
Uit liefst 475 ontwerpen werd zijn vlag uitgekozen, ruim 380.000 keer werd een stem uitgebracht. “Wat ik heb geprobeerd weer te geven is wat iedere Achterhoeker iedere dag ziet als hij of zij op de fiets of in de auto door de Achterhoek gaat. Kromme wegen met bomen erlangs, weides, je ziet maïs, kortom het Achterhoekse landschap. Zo ben ik aan die vlag gekomen,” vertelt Paul nogmaals de betekenis achter zijn ontwerp. Jurylid Bennie Jolink was in 2018 direct enthousiast over het ontwerp. “Ik vond van begin af an drek dissen al het mooiste,” vertelde hij er toen over. “Misschien kump dat ok wal umdat Jamaica mien favoriete vakantieland is. Disse vlagge lik doar wal op en het greun op de vlagge is het zelfde greun as van Grolsch.”

Rechtenvrij
Dat hij geen aanspraak kon maken op rechten bij uitingen ervan, dat het logo vrij te gebruiken is, vindt hij ook nu, met zo’n groot succes, niet jammer. “Als je meedoet conformeer je je aan de reglementen. Dat was afstand doen van rechten. Dat hebben ze zelf ook gedaan. Iedereen kan nu de vlag vrij gebruiken, naar eigen idee. Dat is net als met de Nederlandse vlag. Die is niet van iemand, maar van iedereen. De Achterhoekse vlag is ook van iedereen in de Achterhoek.”

Het doet hem elke keer weer iets als hij de vlag ziet wapperen. “Elke keer als ik van mijn werk in Velp naar Winterswijk rij, en kom langs Doetinchem, en ik zie die vlag hoog hangen, dan denk ik ‘oké, back in the homecountry.’

Paul Heutinck met Bennie Jolink. Foto: archief
Paul Heutinck als hij vrijdag net het terrein op gekomen is. Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant