De traditionele opening van de kermis in Voor-Beltrum op de maandagmorgen. Foto: Theo Huijskes
De traditionele opening van de kermis in Voor-Beltrum op de maandagmorgen. Foto: Theo Huijskes

Kermis in Voor-Beltrum weer als vanouds

Cultuur

VOOR-BELTRUM - Na enkele door de coronapandemie beïnvloede jaren, beleefde de gemeenschap Voor-Beltrum in het afgelopen weekend weer een jaarlijkse kermis als vanouds. Een feest voor jong en oud, dat binnen de circa 650 inwoners tellende hechte gemeenschap door iedereen op handen wordt gedragen. Het jaarfeest op het terrein bij Café Halfweg staat vier dagen lang bol van de drukbezochte activiteiten met diverse hoogtepunten.

Door Theo Huijskes

De zaterdag werd ingevuld met een massaal muzikaal festijn in de feesttent, op de zondag gevolgd door een voetbal- en volleybaltoernooi en daarnaast een fietssterrit en een toertocht. Vervolgens stond de maandag in het teken van onder andere de officiële opening, de traditionele optocht, voor het eerst een koffieconcert voor de rijpere jeugd en de befaamde buurtspelen met op de afsluitende kermisdinsdag een gezamenlijk ontbijt en het hoogtepunt van het onderdeel volksspelen, te weten het vogelschieten en vogelgooien.

Opening kermis door wethouder Arjen van Gijssel
In verband met de vakantie van Joost van Oostrom maakte nieuwbakken wethouder Arjen van Gijssel zijn debuut bij de officiële opening van de kermis. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor de eerste maal hier ben en dat ik tegelijkertijd zwaar onder de indruk ben van datgene wat ik hier allemaal aantref en meemaak. Zonder te hard van stapel te lopen, zie ik dit gebeuren hier als een revolutie uit en van het Oosten. Ik kom hier in aanraking met het allerbeste wat de gemeente Berkelland heeft te bieden.” Aldus wethouder Van Gijssel, die de opmerkingen van kermisvoorzitter Iwan Wolterink met betrekking tot de stikstofproblematiek, de voortgang van nieuwbouw met betrekking tot Café Halfweg en de perikelen inzake de totstandkoming van een omgevingsvergunning niet uit de weg ging. “Extra aandacht hiervoor wordt alleen al vergemakkelijkt omdat in Voor-Beltrum dit soort zaken uit het hart van de bewoners komen.”

Halfweg wordt gedragen door 96 procent van Voor-Beltrum 
Voorzitter Wolterink vroeg ondanks alle feestelijkheden nog even de aandacht voor de coronaperikelen, de oorlogstoestand in Oekraïne en de problemen in eigen land. Daarnaast nam hij de gelegenheid om de aanwezige wethouder onder andere te laten weten dat maar liefst 96 procent van de bevolking uit Voor-Beltrum voorstander is van nieuwbouw van Café Halfweg. Daarbij aangevende dat de financiering zo goed als rond is, er reeds drie panklare ontwerpen zijn om uit te kiezen. “Dit soort zaken geven ons als inwoners en aanhangers van Voor-Beltrum een enorme boost. Bovendien zorgt het een en ander niet alleen voor een steuntje in de rug voor ons als kermisorganisatie, maar ook voor de hier gehuisveste carnavalsvereniging De Maïspotters, die dit jaar het 44-jarig bestaan viert.” Aldus Wolterink, die naast vreugdevolle mededelingen, zoals de geboorte van tien baby’s in het afgelopen jaar ook stil stond bij overleden inwoners van het afgelopen jaar. De muzikale omlijsting ter afsluiting werd traditiegetrouw verzorgd door de bijna 100-jarige MV Concordia uit Beltrum, die naast het Wilhelmus ook het nummer ‘Het Veurbeltrumse land’ ten gehore bracht.

Uitslagen
De belangrijkste uitslagen van de kermis 2022 in Voor-Beltrum.

Schuttersparen: Wout Tuinte (koning); Nynke Bennink (koningin); Wietske Baks (jeugdkoning) en Livv Arink (jeugdkoningin).
Schijfschieten: 1. Jelmer te Braak; 2. Heino Luttikholt; 3. Jurgen Luttikholt.
Voetbaltoernooi: 1. Koelinkbrink; 2. Grolseweg; 3. AVC.
Volleybal: 1. FC Plakbal; 2. Weidevogels; 3. De Keet; 4. Eefsele.
Buurtspelen: 1. ’t Zooitje; 2. Auste 1; 3. Schependom.
Fietssterrit: 1. Leo Ballast; 2. Frans ten Have; 3. Theo en Dorien Haarlink.

Vlnr: jeugdkoningin Livv Arink, schutterskoningin Nynke Bennink, schutterskoning Wout Tuinte en jeugdkoning Wietske Baks. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede