Droebel 'De Wopereis' Zieuwent. Foto: PR
Droebel 'De Wopereis' Zieuwent. Foto: PR

De novemberlezing van de Historische Vereniging Old Reurle

Cultuur

RUURLO - De novemberlezing van de Historische Vereniging Old Reurle, is op 9 november. Na een periode waarin de continuïteit van de ledenavonden op de tweede woensdag van de herfst- en wintermaanden onderbroken is geweest, hoopt de historische vereniging haar leden en andere belangstellenden weer te ontmoeten.

Fons Rouwhorst is voor deze gelegenheid uitgenodigd om een lezing te komen geven, hij is geboren in Zieuwent. Hij groeide op tussen, ‘kleine en grote boeren’. Al op vrij vroege leeftijd interesseerde hij zich in alles wat te maken had met de plaatselijke historie. Zijn grote passie is het maken van documentaires. 

‘Efkus achter umme kieken’ Fons Rouwhorst gaat al 25 jaar op pad met het klankbeeld: ‘Boer’n van Gister’n, alles geet veurbiej’. Nog steeds genieten vele mensen van de beelden over het boerenleven van een eeuw geleden. Na de veel gestelde vraag naar een mogelijk vervolg van de Boer’n van Gister’n, is er nu eindelijk het nieuwe klankbeeld: ‘Van Droebel naar Dorp’. Het verhaal van Droebel naar Dorp is nooit af, gelukkig maar. Elke generatie schrijft een nieuw hoofdstuk door sporen achter te laten, bewust of onbewust. Deze sporen worden opgeslagen in het geheugen van mensen en gedeeld met anderen door er over te schrijven, te vertellen, of doormiddel van het laten zien van een klankbeeld. 

Een beschrijving van de veranderingen in de loop der eeuwen, de beleving en de betekenis van het landschap, dat noemen we een ‘Landschapsbiografie’. Deze landschapsbiografie maakt het mogelijk het landschap te begrijpen en het ontstaan van een dorp nóg meer te gaan waarderen. Het woord ‘droebel’ betekent: iets dicht op elkaar, een groepje, een kluwen. De groepjes boerderijen zijn ontstaan op een (hoger gelegen) kamp en worden omgeven door lager gelegen, vaak natte gronden. Het huis van de stichter is het stamhuis en latere bebouwing is familie-gerelateerd. In deze voorstelling laat hij onder meer het ontstaan van een dorp zien: cultuur, verkeer, geloof, beroepen en naam(s)verklaringen zijn onderwerpen die op een bijzondere manier worden belicht. Een dia-klankbeeld is een diavoorstelling waarbij geprojecteerd wordt met twee of meer -diaprojectoren. Hierdoor kan men de stilstaande beelden in elkaar laten overvloeien. Een serie dia’s vormt hierbij een verhaal of samenhangende presentatie. De beelden gaan vergezeld van muziek en/of gesproken woord. De beelden roepen herinneringen op en de muziek kan bepaalde emoties in ons op roepen. 

De lezing wordt gehouden bij De Sprankel aan de Domineesteeg in Ruurlo en begint om 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt voor niet-leden 2,50 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant