Ruurlose Anne Telders speelt in Nederlandse speelfilm Genzeloos Verraad. Foto: Rob Weeber
Ruurlose Anne Telders speelt in Nederlandse speelfilm Genzeloos Verraad. Foto: Rob Weeber

Ruurlose Anne Telders speelt in Nederlandse speelfilm

Cultuur

Vanaf deze week in de bioscoop

RUURLO – Ze kreeg haar eerste ‘echte’ rol in de bijna veertig minuten durende educatieve speelfilm ‘Opgepast’ van Vanjelle Producties uit Ruurlo. Via die film kwam ze in contact met oud-Drentenaar Peter Nillesen. Nillesen had al heel lang een filmwens voor zijn oorlogsverhaal over een onmogelijke liefde en nodigde Anne voor een rol uit. Die ambitie werd uiteindelijk de anderhalf uur durende Nederlandse speelfilm ‘Grenzeloos Verraad’, die maandag in première ging.

Door Rob Weeber

Anne Telders (20) , student Psychologie, was al jong bezig met musical en theater. Haar eerste ontmoeting met het genre film was op 14-jarige leeftijd toen ze meedeed aan een zogenaamd ’48 Hour Film Project’, een (wereldwijde) competitie waarin een filmmaker een genre, personage, dialoog en rekwisiet krijgt toegewezen. Met deze ingrediënten moet hij of zij binnen 48 uur een korte film maken. De volgende stappen waren een rol in ‘Opgepast’ (2018), een educatieve film over het gevaar van drugs in de uitgaanswereld, en in de nog te lanceren Vanjelle Producties film ‘Sam’.

‘Dat thema van
conflict tussen
eer en
geweten
heeft hij willen
uitbeelden
in zijn film’


De betrokkenheid van Nillesen bij de film ‘Opgepast’ leverde Telders een rol op ‘Grenzeloos Verraad’ op. Zij speelt daarin het 14-jarige Joodse meisje Mindel dat met haar moeder en twee andere Joden in een hol onder de grond ondergedoken zit. Het hol ligt vlakbij een boerderijf in Drenthe die door de Duitsers onder aanvoering van de Duits-Nederlandse SS officier Ludwig Mengelberg (Peter Nillesen) wordt bezet. Uiteindelijk wordt Mengelberg verliefd op een Joodse vrouw. “Het verhaal van de film zat al heel lang bij Peter in zijn hoofd”, aldus Telders. “Je zou het kunnen omschrijven als een passieproject van hem. De familie woonde dichtbij de grens en zijn opa trouwde met een Duitse, wat nogal wat gedoe in de familie opleverde. Dat thema van conflict tussen eer en geweten heeft hij willen uitbeelden in zijn film. Het hol heeft ook echt bestaan. Alleen zaten er toen meer onderduikers in dan in de film.”

Interesse Dutch FilmWorks
Nillesen bedacht oorspronkelijk de titel ‘Verraderlijke liefde’, maar deze werd mede onder invloed van Dutch FilmWorks omgezet naar Grenzeloos Verraad. “De film zou in 2020 in première gaan, maar dat werd uitgesteld vanwege de corona-uitbraak. In die tijd kreeg Dutch FilmWorks interesse in het project en gezamenlijk werden er nog wat puntjes op de i gezet. Daarbij werd ook de titel veranderd. Men vond deze iets te dun voor het verhaal. Voordeel van deze samenwerking is dat de film tenminste nationaal gedistribueerd kan worden.” Telders kijkt met grote tevredenheid terug op het project. “Het is mijn eerste grote productie, maar ook een bijzondere en positieve ervaring. We waren één groot team met maar één doel, het maken van de film. Ook het doornemen van het script ging prima. Het voordeel van film ten opzichte van theater is dat je met een film een fout kunt maken. Die scene kan worden overgedaan.”

Intimiteitscoach
Tijdens de zeventig draaidagen was er geen intimiteitscoach op de set aanwezig. Telders weet niet of dit al voor iedere film verplicht is, hoewel ze het een goede ontwikkeling vindt. Toch twijfelt ze of het bij Grenzeloos Verraad nodig was geweest. “Het zal ongetwijfeld ook van het genre afhangen. De film ‘Grenzeloos Verraad’, kent geen intieme scenes waarbij een intimiteitscoach een rol zou kunnen spelen. Ook is er in een goede sfeer en met alle respect naar elkaar toe gewerkt.” Waar haar eigen grens zou liggen is volgens haar nog koffiedik kijken. “Op dit moment combineer ik film maken met mijn studie. Ik ben dus niet afhankelijk van films. Dat maakt het wellicht makkelijker om je grenzen te stellen.”

Ondanks haar interesse in de studie Psychologie ziet je voor zichzelf wel een filmcarrière weggelegd. “Als ik een eigen film zou mogen maken, dan zou ik een luchtige, romantische komedie à la ‘About time’ willen maken. Het gaat hier om het leven zelf, om de mooie, kleine dingen die er zijn. Als ik een rol voor het uitkiezen had, dan zou ik wel een hoofdrol in een actiefilm willen spelen.”

De film ‘Grenzeloos Verraad gaat maandag 27 maart in première. De bioscooprelease is woensdag 30 maart.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede