Barbara Zwaan geeft een lezing in de Beltrumse kerk. Foto: PR

Barbara Zwaan geeft een lezing in de Beltrumse kerk. Foto: PR

Lezing Barbara Zwaan over Henri Nouwen in Beltrumse kerk

Cultuur

Lezing Barbara Zwaan over Henri Nouwen in Beltrumse kerk

Een uitnodiging tot spiritueel leven met Henri Nouwen

BELTRUM - Zorgeloos leven in een zorgelijke wereld. Onder deze titel verzorgt Barbara Zwaan op uitnodiging van de Commissie Ontmoeting & Inspiratie op woensdag 31 mei een avond in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk in Beltrum. Vanaf 19.15 uur is er inloop en de aanvang is om 19.30 uur.

‘Wat betekent het om een spiritueel leven te leiden? Hoe is dit te combineren met ons vaak zo rusteloze en hectische bestaan en alle zorgen die er van buiten op ons afkomen? Wat is onze eigenlijke roeping in dit leven? Waar kunnen we de gemoedsrust vinden om naar Gods roepstem te luisteren?’ Dat zijn de vragen waarmee priester-schrijver Henri Nouwen (1932-1996) zijn boekje Alles nieuw. Een uitnodiging tot geestelijk leven (Tielt, Lannoo, 2000) begint en die de basis vormen van deze bijeenkomst. Samen lezen de aanwezigen enkele passages en gaan na wat die te zeggen hebben. Wat betekent het als ‘alles nieuw’ wordt?

Barbara Zwaan is theoloog, werkzaam als geestelijk verzorger en redacteur van Herademing. Tijdschrift voor spiritualiteit en mystiek en het Tijdschrift voor Geestelijk Leven. Ze is docent zingeving, spiritualiteit en geestelijke begeleiding aan de Utrechtse Academie voor Geesteswetenschappen. Regelmatig publiceert ze over Henri Nouwens werk, waarvan ze een kenner en liefhebber is.

Priester
Henri Nouwen wordt in 1932 geboren in een katholiek Nijkerks gezin, als oudste van vier kinderen. Als hij zes is, weet hij al dat hij priester wil worden. Na zijn tijd op het klein- en grootseminarie studeert hij psychologie en theologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Tussendoor geeft hij dan al les in Amerika. Het Amerikaanse wetenschappelijke en godsdienstige klimaat spreekt hem meer aan dan het Nederlandse. In 1972 verruilt hij Nederland voor de Verenigde Staten, waar hij als pastoraal theoloog les kan gaan geven aan Yale Divinity School.

Van 1983 tot 1985 doceert hij aan de prestigieuze Harvard Divinity School. De competitieve sfeer bevalt hem echter helemaal niet. Hij merkt bij zichzelf dat er een toenemende spanning ontstaat tussen wat hij zijn leerlingen voorhoudt - bijvoorbeeld om meer te bidden - en zijn eigen spirituele praktijk. Hij brengt niet meer in praktijk wat hij predikt. Daarom maakt hij een radicale omslag en wordt in 1986 pastor van de Arkgemeenschap van Richmond Hill, een plaats in de buurt van het Canadese Toronto. In de huizen van die gemeenschap wonen gehandicapten samen met hun verzorgers. Nouwen krijgt de zorg over Adam, een diep gehandicapte man. Door zijn vaak zo lichamelijke contact met Adam leert hij naar eigen zeggen Christus pas echt kennen. De gebrekkige Adam is voor hem een spiegel, waarin hij zijn eigen gebreken gereflecteerd ziet. Zozeer, dat Nouwen in een diepe crisis raakt en buiten de gemeenschap intensieve therapie moet ondergaan. Hij komt er weer bovenop en blijft - met Daybreak als thuisbasis - reizen, schrijven en lezingen geven. In 1996 overlijdt hij op doorreis in Nederland aan een hartaanval.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede