Arjen van Gijssel en Betty Kloosterman. Foto Rob Stevens

Arjen van Gijssel en Betty Kloosterman. Foto Rob Stevens

Eibergse kunst in museum De Scheper

Cultuur

EIBERGEN - In museum de Scheper in Eibergen werd vrijdag de expositie geopend met werken van Eibergse kustenaars. Wethouder Arjen van Gijssel was uitgenodigd om de opening een feestelijk tintje te geven. Als hij vrijdagmorgen binnenkomt, is de koffieruimte gevuld met kunstenaars. Hij kijkt rond en constateert dat Eibergen voor kunstenaars blijkbaar een vruchtbare bodem is.

Door Rob Stevens

Van Gijssel begint zijn toespraak met de door de dichter Willem Kloos geformuleerd definitie van kunst als ‘de aller-individueelste expressie van de aller-individueelste emotie’. Kunst biedt mensen volgens hem schoonheid en houdt hen een spiegel voor.

Er worden wat gedachten uitgewisseld over de definitie waarna het gezelschap de trap op gaat om de expositie te bekijken. Op de tweede en derde verdieping van het museum worden werken van heel verschillende aard geëxposeerd: schilderijen, keramiek, kantklos werk, 2- en 3- dimensionale kunst, aquarelen, beeldhouwwerken, et cetera.

Op de tweede verdieping vallen de werken van Betty Kloosterman op door hun levendige kleuren en het gebruikte materiaal. Een deel van de werken valt onder de zogenaamde ‘Epoxy art’. Schilderijen uitgevoerd in epoxyhars vermengd met allerlei pigmenten die op houten panelen wordt gegoten en dan spiegelglad transparant uitharden. Epoxyhars is volgens Kloosterman een lastig materiaal om goed te verweken en nogal prijzig. Het materiaal is ook behoorlijk giftig en gevaarlijk om mee te werken. Ze werkt met een beschermingsmasker op aan de kunstwerken en een brandblusser binnen handbereik.

Op de derde verdieping valt meteen midden in de zaal het driedimensionale werk op van Bert Koerts. Het werkstuk is opgebouwd uit een mooi bewerkt houten frame waarin allerlei eetgereedschap zoals vorken en lepels is verwerkt. Koers omschrijft zijn techniek als ‘Pruts’n met pruttel’. Eromheen hangen aan de wanden kantkloswerken, aquarellen en werken geschilderd met acryl- en olieverf. Bij elk werk hangt informatie over de betreffende kunstenaar.

Kunst van Eibergse bodem. Deelnemers: Inez Lacet, Hilde Grooters, Ria Ritman, Bert Koerts, Betty Kloosterman, Anneke Schelfer, Marike Meershoek, Dinie Wolterink, Joke Reijgersberg. De expositie is te zien van 3 tot en met 30 september museum De Scheper in Eibergen. Het museum is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

www.museumdescheper.nl

Wethouder Arjen van Gijssel opent de expositie in de koffiekamer van De Scheper. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede