Orgue de Barbarie treedt op in het Vrijheidspark en geeft ook 24 juni acte de préséance tijdens de culturele ontmoetingen. Foto: Edwin Hunter
Orgue de Barbarie treedt op in het Vrijheidspark en geeft ook 24 juni acte de préséance tijdens de culturele ontmoetingen. Foto: Edwin Hunter Edwin hunter

Twee weekenden in juni Midzomer Mondriaan Festival!

Cultuur

‘We willen hier een mooie traditie van maken’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Vorig jaar werd het Midzomer Mondriaan Festival voor het eerst gehouden. Het was zo’n groot succes dat de organisatie hier een jaarlijks terugkerend evenement van wil maken. Nu als onderdeel van de Stichting Ondernemen Met Cultuur (OMC) met als projectleider Peter ten Hagen. Peter: “We willen voor meer reuring en cultuur in Winterswijk gaan zorgen. Zowel 16-17 juni als 23-24-25 juni staat Winterswijk bol van de activiteiten!” 

Kunst en cultuur
Belangrijk is dat de meeste artiesten roots in de Achterhoek hebben. Het zomerse festival brengt jong en oud op een laagdrempelige manier in contact met allerlei vormen van kunst en cultuur. Met verrassende activiteiten op allerlei locaties in het centrum. Een gratis toegankelijk cultureel festival, boordevol spektakel, activiteiten en voorstellingen. Gestart wordt op vrijdag 16 juni vanaf 19.00 uur met optredens van de opleidingsorkesten van Concordia (Link) en Cresendo (Lego) en het Boogie Woogie Cultuurkwartier Orkest aan de zuidzijde van de Markt.

Bells of Freedom
Op 17 juni gaat het programma verder met de Bells of Freedom in het Vrijheidspark. Tussen 12.00 en 17.00 uur vinden er vijf concerten plaats die ondersteund worden door een mobiel carillon. Dit wordt bespeeld door Wim Ruessink en Jim Straatman. De overige artiesten die meedoen aan dit evenement zijn onder andere jazz-zanger Ronald Douglas en Jeroen Twisk met klassieke filmmuziek. ’s Avonds kan men van 22.00 tot 23.00 uur op de Markt de spectaculaire licht- en geluidshow Bells ’n Beats bewonderen. Ook dan speelt Wim Ruessink carillon, ondersteund door DJ Melvin Dijkema. Evenals vorig jaar zal de combinatie house-techno, carillon en lichtshow de Jacobstoren op zijn grondvesten doen schudden.

Tweede weekend
Op 23, 24 en 25 juni 2023 wordt het ook genieten. Op vrijdagavond, om ongeveer 19.00 uur wordt de muurschildering van Willem Wilterdink, alias Hulzer Willem, onthuld. Deze is gemaakt door kunstenaar Paul Wieggers, die ook de eerdere schilderingen van beroemde plaatsgenoten heeft gemaakt. De onthulling vindt plaats aan het Weurden. Willem Wilterdink stond bekend als schrijver en als liefhebber van de streektaal en de plaatselijke geschiedenis. Tijdens de onthulling wordt een passend eerbetoon aan hem gebracht. Op zaterdag 24 juni is het Midzomer Mondriaan Festival overal in het centrum van Winterswijk en komt men tussen 12.00 uur en 17.00 uur verschillende muzikanten, theater- en cultuurmakers tegen.

Culturele markt
In de Notaristuin is er die zaterdag een culturele markt met verschillende pop-up stands van de musea van Transit Oost, Villa Mondriaan en de Museumfabriek. Ook de Achterhoekse LHBTIQA+ gemeenschap is erbij. Zij verzorgen een tentoonstelling in het kader van ‘Ik ben’. Tevens wordt de film ‘Ik ben Levi’ een aantal keren getoond in Skopein. Michiel Wopereis transformeert zichzelf tot Mary Miracle. Men kan op date met zichzelf bij de ‘Date met jezelf-Experience’. Ook kan men tijdens de culturele markt in de voetsporen van Piet Mondriaan treden, er is een workshop, of kom genieten van de werken van Marjet Zwaans. Voor deze editie van Correspondence for Choir gaat het om de relatie met de grond in het coulisselandschap rond Winterswijk. Woar bu’j van – Woar goa’j hen? Welke verhalen worden doorverteld binnen families? Hoe wordt de grond bezongen door verschillende generaties? Deze verhalen worden omgezet in een compositie , dat later door een koor ten gehore wordt gebracht.

Exposities
In het pand aan de Torenstaat 1-03 is de expositie ‘ONZE VERHALEN - Gehoord en Gezien’ van leerlingen van het ISK en het Gerrit Komrij College te zien. Bij museum Wereld van Wenters in de Meddosestraat is een interactieve tentoonstelling van de Moluks-Winterswijkse kunstenaar Jonas Johannes te bewonderen.

Winterswijkse Popprijs
Vanaf 21.00 uur wordt aan de noordzijde van de Markt gestreden om de Winterswijkse Popprijs. Jong lokaal muzikaal talent laat van zich horen. Om ongeveer 00.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt. De prijs wordt uitgereikt door wethouder Sandra Metaal.

Koopzondag
Op zondagmiddag 25 juni is het koopzondag en vormt het centrum vanaf 12.00 uur het decor voor tientallen straatmuzikanten! Zij laten deze middag flink van zich horen en nodigen iedereen uit om uit volle borst mee te zingen of zelfs een dansje te wagen. In de Meddosestraat wordt een Midzomermarkt gehouden. Winkeliers hebben dan winkels of kraampjes met de mooiste koopwaren.

Meer informatie over het programma is te vinden op www.100procentwinterswijk.nl.

Mary Miracle is te vinden op de culturele markt in de Notaristuin op 24 juni. Foto Rick Mellink
Little Boogie Boy, een van de vele artiesten. Foto PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede