De expositie 1 Eik & 14 Kunstenaars gaat naar de volgende halte. Foto: PR
De expositie 1 Eik & 14 Kunstenaars gaat naar de volgende halte. Foto: PR

‘1 Eik & 14 Kunstenaars’ gaat weer verhuizen

Cultuur

RUURLO - Het bijzondere project met rondreizende expositie ‘1 Eik & 14 Kunstenaars’ gaat weer verhuizen. Van Natuurpark Kronenkamp in Neede gaan de werken nu terug naar Ruurlo, waar ze van eind deze maand tot het einde van het jaar te zien zijn.

De Borculose beeldhouwer en vormgever Dolf Bierhuizen was het, die op persoonlijk initiatief maar liefst veertien Berkellandse kunstenaars heeft verzameld om aan dit bijzondere ‘houtproject’ mee te werken. Ieder met zijn eigen discipline zoals beeldhouwen, hout draaien, keramiek, recycle kunst, combi pyrografie, abstracte technieken, houtbewerkers, combi bronsgieten, boomkunst carving, combi metaalbewerken, keramagiek en beeldende kunst. Op 17 februari 2022 is er aan ‘t Rijkenbarg in Ruurlo een zomereik van twintig meter met een omtrek van 3.60 meter beschikbaar gesteld door gemeente Berkelland en aldaar tussen twee stormen door omgezaagd. 

De deelnemende kunstenaars hebben een gedeelte van de eik uitgezocht en hebben vorig jaar keihard gewerkt om hun kunstwerk op tijd klaar te hebben. De expositie ‘1 Eik & 14 Kunstenaars’ heeft eerst drie maanden in Borculo in het gemeentehuis van Berkelland gestaan. Daarna drie maanden in het Boerderijtje nabij de Mallumse Molen in Eibergen, beschikbaar gesteld door de Stichting Eibergse Molens. De laatste drie maanden bij Natuurpark Kronenkamp in Neede in het gebouw het Filter van de voormalige waterzuivering.
Het zijn allemaal mooie plekken geweest voor de expositie, maar die gaat weer verhuizen en nu naar de plaats waar de eik vandaan komt; dus de eik komt weer thuis in Ruurlo. Vanaf 29 september tot 29 december staan de kunstwerken bij het VVV Ruurlo Kerkplein 20 waar ze dagelijks te zien zullen zijn. Let wel op de openingstijden van VVV Ruurlo. Die zijn van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

De veertien kunstenaars die aan deze zeer bijzondere expositie meewerken zijn: Jan Kulsdom  Borculo, houtdraaier met het beeld Nieuw Leven; Rita Veltmaat Diepenheim, swingend penseel met het beeld Eik-Pizza-Santa Rita; Monique Visser  Borculo, pyrografie & opzetten met het beeld De Adelaar; Ralf Toevank Ruurlo, smit & uitvoerder met het beeld Sjonghe Jonghe; Dolf Bierhuizen  Borculo, beeldhouwer & vormgever met het beeld Oaks Spirit in the Sky; Louise Bierhuizen  Borculo, Keramiste IHEZ met het beeld The Rescuers; Mirjam Koldeweij  Eibergen, beeldend kunstenaar met het beeld ‘De Tas’; Jan te Kulve  Eibergen, beeldend kunstenaar met het beeld Zwanger van 14 kunstenaars; Bert Koerts  Eibergen, recycle kunst met het beeld Borrelpraat; Corry Lankveld  Eibergen, keramiste met het beeld ‘De Danseres’; Harry Lankveld  Eibergen, kunstzinnige houtbewerking met het beeld Wilskracht; Hans Nijmeijer  Delden, boomkunst met het beeld ‘Scattered live’; Martina Bakker  Geesteren, kombuchakunst met het beeld De Cirkel is Rond; Jaap Bakker  Geesteren, keramagiek met het beeld Tableau met de Dryaden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede