Beeldje van een midwinterhoornblazer. Foto: Johan Braakman
Beeldje van een midwinterhoornblazer. Foto: Johan Braakman Johan Braakman

Reurlse Midwinterhoarnwandeling afgelast

Cultuur

Wandelpaden onbegaanbaar door vele regenval

RUURLO – Buurtvereniging De Bruil en Omstreken, de Reursle Midwinterhoarnbloazers, VVV Ruurlo en De Heikamp organiseren al 25 jaar een midwinterhoornwandeling die traditioneel op de eerste Adventszondag plaatsvindt. Maar helaas, de wandeling vindt dit jaar op zondag 3 december geen doorgang. De aanhoudende regen in de afgelopen weken heeft de wandelpaden voor de wandeling onbegaanbaar gemaakt.

Dit jaar zou de 23ste editie georganiseerd worden. Tweemaal eerder kon de wandeling ook niet doorgaan. De eerste keer was er dermate veel sneeuw gevallen dat het niet veilig was om met zoveel mensen door het bos te lopen en de tweede keer gooide corona (2021) roet in het eten. De Reurlse Midwinterhoarnwandeling kenmerkt zich door dat elk jaar weer verrassende nieuwe routes worden uitgezet waarbij bijna tachtig procent van de route door het bos of over onverharde wegen/bospaden en/of maaipaden gaat. In de afgelopen 22 edities zijn er telkens andere routes uitgezet. Dit jaar zou men sinds lange tijd weer richting het Hengelose landgoed ‘t Zelle wandelen gezien de Off the roadrit van de Hengelose Motor- en Auto Vereniging (Hamove) eerder dit najaar werd georganiseerd. De routes van zes, tien en vijftien kilometer zouden de wandelaars zondag door de prachtige natuur rondom landgoed `t Zelle loodsen. Natuurlijk wordt de tocht aangekleed met de klanken van ongeveer 26 midwinterhoornblazers en enkele koek en zopie-tentjes. “Helaas hebben wij als organisatie dit jaar zelf moeten besluiten om de wandeling te annuleren. De aanhoudende regen in afgelopen weken heeft de wandelpaden voor delen onbegaanbaar gemaakt. Op sommige plekken staat dertig centimeter water op de paden en is eromheen lopen geen optie. Daarnaast is ook de beperkte parkeergelegenheid in verband met de natte parkeerweide en berm een extra aanleiding om de wandeling te annuleren.

ATB-route
Dit sluit ook aan bij het dichtzetten van het Ruurlose ATB single track pad. Deze is tot nader bericht gesloten omdat delen van de route volledig onder water staan en andere delen te snel kapot gereden zouden worden als men met een mountainbike over de bospaden crost”, zo verklaart voorzitter Aljoscha Broshuis van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken. Een Reurlse Midwinterhoarnwandeling die zich uitsluitend over verharde wegen begeeft, vindt de organisatie onwaardig.

Midwinterhoornblazers
De Reurlse Midwinterhoarnblaozers zijn zondag 3 december tussen 11.00 en 12.00 uur wel bij De Heikamp aanwezig om toch traditioneel het blaasseizoen dat tot Driekoningen (6 januari) duurt aan te blazen. Natuurlijk is er gelegenheid om een van de vaste routes te wandelen die vanaf De Heikamp starten zoals het Liefdespad, Kabouterpad, de Lievestro route en het Natte Laarzenpad. Maar er is dus geen midwinterhoornwandeling uitgezet. De organisatie bekijkt de mogelijkheden om het evenement te verplaatsen, maar dit is nog onzeker.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit