Een gratis IVN/KNNV-wandeling langs de landsgrens, met uitleg over alle historische en natuurlijke bijzonderheden die te zien zijn op de route.
Een gratis IVN/KNNV-wandeling langs de landsgrens, met uitleg over alle historische en natuurlijke bijzonderheden die te zien zijn op de route.

IVN/KNNV-wandeling ‘over de rand van het oude land’

Cultuur

REKKEN - Natuurverenigingen IVN en KNNV Oost Achterhoek houden op zondag 18 februari (vanaf 14.00 uur) een avontuurlijke wandeling langs de Nederlands-Duitse grens. 

Uiteraard loopt de route door een mooi landschap met veel bijzondere natuurlijke elementen, maar deze keer is de geschiedenis ook belangrijk. Soms heel oude geschiedenis zelfs. Zo lopen de deelnemers langs maar liefst drie grafheuvels uit de midden-Bronstijd, en dat is zo’n 2.000 jaar voor Christus. Een landsgrens was er toen natuurlijk nog niet, die is van veel latere tijd.

Die grens tussen Nederland en Duitsland werd een paar honderd jaar geleden met grensstenen aangegeven. Er staan her en der nog exemplaren uit de 18de eeuw. Zo passeert men tijdens de wandeling een grenssteen uit 1766. Op de steen staan de uitgebeitelde wapens van het hertogdom Gelre en het bisdom Münster.

Er werd heel wat gesmokkeld in die tijd en er liepen ook nogal wat rovers rond. Boeren legden daarom zogenaamde landweren aan, ter verdediging tegen allerlei gespuis. De groep wandelaars staat tijdens de wandeling wat langer stil bij de grens-landweer in Rekken. Houtwallen en vlechtheggen maakten deel uit van zo’n landweer. De vlechtheg is -deels- gerestaureerd. Het biedt de mens dan wel niet veel bescherming meer, maar voor vele dieren is het een toevluchtsoord. En dat geldt ook voor de houtwal, heel karakteristiek voor het Achterhoekse landschap. Men krijgt tijdens de wandeling uitleg over alle historische en natuurlijke bijzonderheden die te zien zijn op de route.

De wandeling staat onder leiding van ervaren gidsen, die het terrein goed kennen en zeker ook de flora en fauna in het gebied. De start is om 14.00 uur bij mini-camping ‘t Veld, Rammelbroeksweg 8 in Rekken. Aanmelden is niet nodig. Zorg wel voor stevig schoeisel en het is fijn als men met de fiets komt of anders zo veel mogelijk carpoolt. De excursie is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.

IVN/KNNV-wandeling met uitleg over alle historische en natuurlijke bijzonderheden onderweg. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit