De Berkellandse wethouder Betsy Wormgoor leest voor in het Achterhoeks. Foto: Rob Stevens
De Berkellandse wethouder Betsy Wormgoor leest voor in het Achterhoeks. Foto: Rob Stevens

Wethouder leest voor ‘in plat’ op Diekmaatschool

Cultuur

Eerste les ‘Plat praot’n’ voor basisschoolkinderen

NEEDE/ACHTERHOEK - Op SBO Diekmaat was maandagochtend de aftrap voor een serie ‘Wiesneuslessen’. Wiesneus is een serie lessen ‘Plat praot’n’ voor basisschoolkinderen. Om een feestelijk tintje aan deze eerste les te geven, kwam wethouder in gemeente Berkelland, Betsy Wormgoor, de les openen en een verhaaltje voorlezen.

Door Rob Stevens

Annelotte Pyrek van de bibliotheek Oost Achterhoek gaf de eerste les voor de dertien kinderen van juf Angelique Hogemans. De komende weken zal juf Angelique met de kinderen verder gaan met ‘Wiesneus’. Een van de kinderen vroeg of Annelotte Pyrek met de tractor was. Er rijden immers in de Achterhoek veel tractors rond. Annelotte vroeg wie er thuis nog Achterhoeks praat. Twee kinderen staken de vingers op. Daarna vertelde ze over het Achterhoeks als taal, als onderdeel van het Nedersaksisch taalgebied dat zich uitrekt over een deel van oost-Nederland, Duitsland en Denemarken.

Vervolgens las wethouder Betsy Wormgoor in haar beste Achterhoeks een verhaal over de appel voor. Ze vertelt de kinderen dat haar vader uit Neede komt en ook Achterhoeks sprak. Betsy Wormgoor kent het dialect van huis uit dus wel maar heeft het zelf nooit actief gesproken. Ze leest dan het verhaal voor. De kinderen luisteren en kruisen in hun schriftje aan welke woorden ze herkennen. In het verhaal komen woorden voor als: tuun, slaopen, gengesken en veur miej.

Al een aantal jaren geven medewerkers van bibliotheken in de Achterhoek Wiesneus-les op basisscholen. In de les, bedoeld voor kinderen uit groep 5 en 6, maken kinderen op speelse wijze kennis met de streektaal Achterhoeks.

Bij de les hoort een mooi tijdschrift met daarin leuke verhalen, opdrachtjes, puzzels en nog veel meer. Allemaal in streektaal. Ook staan er speciale Wiesneus-liedjes in het tijdschrift. De Wiesneus van 2024 heeft als thema ‘Greun’ meegekregen. De lessen worden vanaf maart gegeven door de hele Achterhoek.

De Wiesneus-lessen zijn populair: zowel kinderen, ouders als de medewerkers van de bibliotheken zijn enorm enthousiast. Het blijkt een mooie manier om (nader) kennis te maken met streektaal. Sommige kinderen kennen het ‘plat praoten’ van huis uit al, anderen vinden het leuk om te horen hoe dat klinkt en om er meer over te weten te komen. Het Nedersaksisch een officieel erkende taal, die hoort bij de streek waarin we wonen en die het waard is om behouden te blijven. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kinderen die tweetalig worden opgevoed, later ook minder moeite hebben met het aanleren en spreken van andere talen.

Deze week gaan de Wiesneus-lessen (spöllenderwies plat praoten veur kinder) op de basisscholen van start. De les op de SBO Diekmaat was de allereerste les van dit seizoen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant