Burgemeester Joost van Oostrum overhandigt de winnende foto aan Erika Klein Kranenbarg in het bijzijn van Jelle en Rens Klein Kranenbarg. Foto: Jan Hendriksen

Burgemeester Joost van Oostrum overhandigt de winnende foto aan Erika Klein Kranenbarg in het bijzijn van Jelle en Rens Klein Kranenbarg. Foto: Jan Hendriksen

‘Zowel het beeld als het verhaal achter het beeld is sterk’

Cultuur

EIBERGEN/RUURLO – De jury was er unaniem over eens. De foto van Erika Klein Kranenbarg uit Ruurlo was de mooiste. “Zowel het beeld als het verhaal achter het beeld is sterk. De mooie uitsnede van de kinderen tussen de koeien met de weidsheid van het platteland spreekt sterk tot de verbeelding. Wij hopen dat het boek ‘Met de pet rond’ voeding geeft aan de dialoog over de toekomst van de landbouw”, aldus het juryrapport.

Door Jan Hendriksen

Maandagmiddag ontving Erika Klein Kranenbarg (45) uit handen van burgemeester van Berkelland, Joost van Oostrum, bij de familie Klein Kranenbarg in Eibergen de winnende foto van de P10-prijs 2023: de Henk Aalderink-prijs. Henk Aalderink was burgemeester van gemeente Bronckhorst en initiatiefnemer van de P10. Een samenwerkingsverband van grote plattelandsgemeenten in Nederland die in 2008 werd opgericht en inmiddels uit 32 grote plattelandsgemeenten bestaat waaronder de Achterhoekse gemeenten Berkelland en Bronckhorst. Jaarlijks schrijft de P10 een prijsvraag uit voor het mooiste bewonersinitiatief, de mooiste foto of het brengen op een andere manier om het platteland voor het voetlicht te brengen. De prijs is mede in het leven geroepen om de kracht van het platteland aan de rest van Nederland te laten zien. Vorig jaar was het wederom een fotowedstrijd met als thema ‘Het gezicht van een leefbaar platteland’. In totaal werden tachtig foto’s voor deze wedstrijd ingestuurd waarvan vijf van Erika Klein Kranenbarg uit een serie van ruim vijftig foto’s uit haar fotoboek ‘Met de pet rond’ dat ze begin vorig jaar uitbracht. De winnende foto geeft een prachtig beeld van de band tussen kinderen en dieren op het platteland. Maar het verhaal achter de foto’s is erg inspirerend en opent het gesprek over de toekomst.

Vragen
De zoon van Erika, Loek kwam met vragen als: ”Waar moeten opa en oma naar toe als ik geen boer kan worden en liggen jullie daar wel wakker van?” Daarom besloot Erika vijftig boerengezinnen te bezoeken met de boerenpet van haar opa. Wat doet deze onzekerheid nou met de kinderen uit boerengezinnen? Worstelen andere kinderen ook met deze vragen? Halverwege haar toer in 2022 langs de boeren besloot Erika beelden en verhalen te bundelen tot een boek dat ze vorig jaar januari in samenwerking met Het Ontwerphuys en Buro feel in eigen beheer uitbracht. Het boek is te koop via de website www.metdepetrond.nl en bij diverse regionale verkooppunten.

Missie
De missie van Erika met het fotoboek ‘Met de pet rond’ luidde om door middel van het boek met elkaar in gesprek te gaan, want als je elkaar beter leert kennen, begrijp je elkaar ook beter. “En dat is meer dan gelukt. En nu is één van mijn foto’s ook nog beloond met een prijs. Prachtig toch”, reageerde zij maandagmiddag bij de overhandiging van de winnende foto in de ligboxenstal van de familie Klein Kranenbarg. Op de winnende foto prijken twee van haar achterneefjes: Jelle (9) en Rens (11) Klein Kranenbarg.

Geldbedrag
De jury van de P10-fotowedstrijd bestond uit vakfotograaf Ivo Hutten, programmaleider ‘Elke regio telt’ bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.(BZK) Saskia Franssen en Strategisch adviseur P10 en juryvoorzitter Lydia van Santen. Erika Klein Kranenbarg ontving naast de winnende foto ook een geldbedrag van 2.000 euro en exposeerde haar ‘kunstwerk’ in december tijdens een wintersessie van de P10-plattelandsgemeenten.

De winnende foto van Erika Klein Kranenbarg. Foto: Erika Klein Kranenbarg

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant