Fort Pannerden ligt verborgen onder een dak van aarde, telt vijf verdiepingen. Foto: Henk Oltvoort
Fort Pannerden ligt verborgen onder een dak van aarde, telt vijf verdiepingen. Foto: Henk Oltvoort

Nog enkele kaarten voor avontuur naar Fort Pannerden

Cultuur

BORCULO - Met Hisvebo op avontuur naar Fort Pannerden. Dat kan op 8 juni (met vertrek om 8.30 uur vanuit - en verwachte terugkeer om 17.30 uur in Borculo); er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze busreis. Ook voor niet-leden van de historische vereniging is he mogelijk deel te nemen aan deze trip. Inschrijven kan nog tot 30 april op busreis@hisvebo.nl.. Deelname aan deze excursie kost 40 euro, inclusief koffie met koek in Pannerden en de rondleiding.

Het fort ligt verborgen onder een dak van aarde, telt vijf verdiepingen, en ligt strategisch op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Zo’n driehonderd soldaten waren in de tijd van de Eerste Wereldoorlog gelegerd in het fort. Daarna werd het stil, totdat in 1939 het fort weer in staat van paraatheid werd gebracht. Maar toen de Duitsers op 10 mei 1940 de grens overstaken, dreigden bombardementen. Er zijn allerlei voorzieningen, maar er moet nog wel eens een trap bestegen of afgedaald worden. Enige mobiliteit is dus gewenst.

Na een kop koffie gaan de deelnemers aan deze excursie in groepen, onder leiding van een gids, de rondleiding volgen zodat ze het hele fort in beeld krijgen.

 Hierna steekt men met de pont het Pannerdensch kanaal over en wordt er een bezoek gebracht aan de Hanzedagen in Doesburg. Tijdens de Doesburgse Hanzefeesten keert het dagelijks leven -zoals dat in de Middeleeuwen het geval was - terug in het stadje. Figuranten in mooie kleding uit die tijd begeven zich samen met geiten, ganzen, paarden en honden tussen het talrijke publiek. Op diverse plekken worden oude ambachten gedemonstreerd en in tientallen kramen wordt koopwaar aangeboden.

Hier wordt de bus geparkeerd op een plaats zo dat de Borculose gasten simpel de stad in kunnen of de andere kant op, naar de IJsselkade en daar rustig het restaurant bezoeken.

 Wie nog geen lid is, maar wel interesse heeft in geschiedenis, zou eens kunnen kijken op de website van Hisvebo naar de voordelen van het lidmaatschap.

www.hisvebo.nl 

Na het bezoek aan Fort Pannerden  wordt de Hisvebo-excursie voorgezet in Doesburg, waar de Hanzefeesten worden gehouden, met onder meer De Waag als prachtig decor. Foto: Henk Oltvoort
Op excursie naar Fort Pannerden en Doesburg met de Hisvebo. Foto: Henk Oltvoort

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant