Ingang van De Grossier Slagerij aan de Nijverheidsweg in Neede. Foto: Rob Weeber
Ingang van De Grossier Slagerij aan de Nijverheidsweg in Neede. Foto: Rob Weeber

De Grossier is puur ambachtelijk

Economie

NEEDE - De roots van Hennie Maurix (65) liggen in Brabant. De generaties voor hem zaten al in de slachterij en vleeshandel er hij kreeg het dus jong ‘ingegoten’. Dat hij talent had, bleek wel uit het feit dat hij voortijdig van de slagersvakopleiding werd weggestuurd, zij het wel met het diploma onder de arm. Ze konden hem niets meer leren, eerder andersom. Na vele activiteiten in binnen- en buitenland streek hij twee jaar weer terug neer in Neede onder de naam De Grossier, Vleesgroothandel en Slagerij.

Door Rob Weeber

Maurix kwam al eerder naar Neede en was eigenaar van het toenmalige vrieshuis aan de Rapenburg. In 2019 besloot hij nog een keer een bedrijf voor zijn vrouw op te zetten en streek weer in Neede neer. Op dit moment wordt de zaak grondig verbouwd met geheel vernieuwde productieruimtes en winkel. Maurix is gedreven, trekt zijn eigen plan en stuurt louter op ambachtelijke kwaliteit. “Vanuit Neede hebben we twee activiteiten, de internationale in- en verkoop van vlees en een versvleescentrum. Daarmee beleveren we zowel de consument, via onze winkel, als de industrie, de groothandel en horeca. Daarnaast ontwikkelen we een afhaalservice en catering. We gaan met een eigen kok de producten samenstellen, catering gaat namelijk om genieten, net als uit eten gaan.”

Boodschap
Wie bij De Grossier een stukje vlees koopt, kan van een ding verzekerd zijn: het is gegarandeerd vrij van toevoegingen als water en E-nummers. “Bij ons krijg je vers en puur ambachtelijk vlees”, legt hij uit, “eerlijk en betrouwbaar. Die boodschap willen we aan onze klanten overbrengen, zodat ze weer waardering krijgen voor lekker vlees. Verse worst bijvoorbeeld wordt bij ons puur gemaakt van kinnebak en schoudervlees. Er wordt geen nekspek doorheen gedraaid. Daarbij geldt dat wat vandaag gemaakt wordt, morgen in de verkoop gaat. Gerookt spek is hier niet gepekeld, maar wordt drooggezouten.” Hij ergert zich aan veel marketing rondom vlees die de consument op het verkeerde been zet. “Rundvlees bijvoorbeeld moet niet rood zijn, maar grijs verkleuren. Alleen dat zegt dat het vrij van chemische stoffen is. Na productie worden onze producten direct ingevroren. Daarmee behoudt het de kwaliteit en versheid, mits op de juiste temperatuur ingevroren. Zo kunnen we ook van E-nummers afzien.”

Duurzame productie
Met de verbouwing richt De Grossier zich ook op een duurzame, energievriendelijke productie. De warmte bijvoorbeeld die van de koelmachines afkomt, wordt gebruikt voor de interne warmtevoorziening. Daarnaast staan er 160 zonnepanelen op het dak die gezamenlijk 64 kWh piek vermogen leveren. “Helemaal zelfproducerend kunnen we waarschijnlijk niet worden. Ik zou nog best een windmolen willen, maar er waait ’s nachts te weinig wind.”

De Grossier is gevestigd aan de Nijverheidsweg 2A in Neede. Openingstijden voor de slagerijwinkel zijn woensdag tot en met zaterdag van 09.00 tot 19.00 uur. De groothandel is geopend van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 17.30 uur en zaterdags tussen 07.00 en 13.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede