Laarberg wil meer worden dan alleen een plek om te ondernemen. Foto: Archief Achterhoek Nieuws
Laarberg wil meer worden dan alleen een plek om te ondernemen. Foto: Archief Achterhoek Nieuws

Plannen voor bedrijfshotel op Laarberg

Economie

‘Een prettige, veilige plek met alle voorzieningen voor flexwerkers en arbeidsmigranten’

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Een bedrijfshotel om op een verantwoorde en duurzame manier kenniswerkers, flexwerkers en arbeidsmigranten te kunnen huisvesten. Dat is het plan waar BINX Smartility en Gebiedsontwikkeling Laarberg momenteel mee bezig zijn. Huisvesting van met name arbeidsmigranten en flexwerkers is al jaren een groot probleem en het speelt uiteraard ook in Groenlo. Jaren geleden, in 2017, was er al eens een plan voor groepshuisvesting voor de medewerkers van Vion. Daarvoor zou een pand gebouwd worden aan de Eibergseweg als onderdeel van de wijk Brouwhuizen. Dat was een een initiatief van de Rouwmaat Groep in samenwerking met uitzendbureau Flexcraft dat personeel aan Vion leverde. De gemeente ging echter niet akkoord met dat plan omdat het wonen in een apart wooncomplex de integratie niet zou bevorderen. De gemeente zag liever dat de mensen over Groenlo verspreid zouden worden. Meerdere partijen (OOG, PvdA, CDA en VVD) hebben sindsdien aandacht gevraagd voor de huisvesting van arbeidsmigranten. 

Onderzoek
Bart Wopereis en Bas Hommelink van BINX Smartility onderzoeken nu wat de eventuele behoefte is én wat de haalbaarheid is van een bedrijfshotel op bedrijventerrein Laarberg. De Gebiedsonderneming Laarberg stimuleert het plan en faciliteert de initiatiefnemers bij de haalbaarheidsstudie. “We denken dat we met een bedrijfshotel tegemoet kunnen komen aan de te verwachten groei in het aantal kenniswerkers, flexwerkers en arbeidsmigranten die bij bedrijven op Laarberg en in de regio werken”, zo zeggen Wopereis en Hommelink. “Wij zetten zelf regelmatig flexwerkers in voor installatie- en bouwwerkzaamheden en investeerden recent nog in een onderneming die op een verantwoorde manier Poolse installatieteams in Nederland detacheert en huisvest. Als wij onze tijdelijke medewerkers op Laarberg kunnen huisvesten, bespaart dat niet alleen flink wat gereden kilometers en tijd. We hebben dan ook de zekerheid dat mensen die voor ons aan het werk zijn, verblijven op een prettige, veilige plek met alle voorzieningen die ze nodig hebben”, zegt Wopereis. De initiatiefnemers zien ook een bijkomend voordeel: detacheringsorganisaties hoeven geen woningen in kernen en centra te kopen om hun medewerkers in te huisvesten. Die huizen blijven nu beschikbaar voor starters of doorstromers op de woningmarkt.

Hoge eisen
Bij de Vereniging van Eigenaren van Laarberg is onderzoek gedaan naar de behoefte van een bedrijfshotel. Twee derde van de respondenten geeft aan in de nabije toekomst meerwaarde te zien in het initiatief. “Volgende stap is om het plan voor te leggen aan de leden van de Industriële Kring Groenlo en Lichtenvoorde, om ook daar de behoefte te toetsen. Verder hebben we een architect ingeschakeld voor een telmodel, een basaal ontwerp dat de mogelijkheden van het plan inzichtelijk maakt.” De Gebiedsonderneming Laarberg heeft een uitgebreid programma van eisen opgesteld. Hierin staan onder andere de maximale verblijfsduur en de normen voor de te bouwen verblijfsunits en faciliteiten. Ook is er al een mogelijk kavel aangewezen op een zichtlocatie nabij de afrit van de N18. Wopereis en Hommelink willen verder gaan dan de eisen die Laarberg stelt. “Omdat het kavel niet dicht bij de kern van Groenlo ligt, denken we bijvoorbeeld aan diverse faciliteiten voor de medewerkers, zoals een uitgiftepunt voor dagelijkse boodschappen, vermaak en leenfietsen om mee naar hun werk te gaan.”

Mooi alternatief
Voor Laarberg zou het bedrijfshotel een kansrijke uitbreiding van de bestaande service aan ondernemers betekenen, stelt Henk Hoogmoed van de Gebiedsonderneming. “Hoogstaand ontworpen en goed geëxploiteerde huisvesting ter plaatse, zou een mooi alternatief vormen voor de medewerkers die nu dagelijks heen en weer worden gebracht van Laarberg naar bijvoorbeeld Arnhem. Zowel voor de medewerkers en ondernemingen als voor het milieu zien wij voordelen. Bovendien betekent huisvesting op Laarberg dat er geen direct omwonenden zijn rondom het bedrijfshotel, terwijl de medewerkers op een fijne, groene plek wonen vlak bij hun werk.”

Wordt vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede