Fysiotherapeute Marieke Wielens. Foto: Rob Weeber

Fysiotherapeute Marieke Wielens. Foto: Rob Weeber

Fitness voor overgang

Economie

EIBERGEN – Man en vrouw zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk. Bijgevolg zou dus vrouwengezondheid, nog afgezien van de typisch vrouwelijk lichaamsdelen, niet gelijk moeten staat aan mannengezondheid. En dat doet het ook niet, aldus Marieke Wielens van Fysio Samen Sterk uit Eibergen. Als fysiotherapeut kreeg ze interesse in vrouwspecifieke zorg en dan met name in de overgangsperiode en sloot ze zich aan bij het trainingsprogramma ‘Door loopt met je mee’ van de Womens’ Health Academy.

Door Rob Weeber

Het onderwerp ‘overgang’ komt nog te weinig in de openbaarheid volgens Wielens. “Als jong meisje word je bijvoorbeeld via de biologieles op school voorgelicht over ongesteldheid en voortplanting, maar daarna wordt het stil. Natuurlijk is de overgang geen onbekend fenomeen, maar er zou meer voorlichting over gegeven moeten worden. Uiteindelijk heeft het effect op je functioneren. Als vrouw heb je bijvoorbeeld na de overgang tachtig procent meer kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast ervaren veel vrouwen ongemakkelijke symptomen zoals opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen en ander lichamelijke ongemakken. Je fysieke gesteldheid is dan ook erg belangrijk voor deze periode.”

Samen Sterk Door
Onder de naam ‘Samen Sterk Door’ biedt Fysio Samen Sterk vanuit Eibergen het zes weken durend fitnessprogramma met bijbehorend e-book aan. “Iedere week behandelen we tijdens het fitness uur een ander hoofdstuk uit het e-book. Daarin staat alle belangrijke informatie rondom de overgang, tips, tools, checklists en ervaringsverhalen. Het fysieke gedeelte is individueel afgestemd, maar wel algemeen gericht op het optimaliseren van kracht, lenigheid, conditie en balans. Die combinatie van goede informatie en lichamelijke inspanning helpt je om de periode beter door te komen. De bedoeling is wel dat je na die zes weken zelf het programma doorzet. Idealiter starten we bij de leeftijd vanaf veertig jaar.”

De zes weken durende programmacyclus is op een vast tijdstip, dinsdagavond van 19.30 tot 20.30 uur. De minimale deelname is vier en de maximale deelname bedraagt twaalf personen. Tussendoor instromen is niet mogelijk. Locatie is in principe buiten, tenzij het weer dit niet toelaat. Fysio Samen Sterk is gevestigd aan de J.W. Hagemanstraat 30, Eibergen. Contactpersoon ‘Door’ is Marieke Wielens: e-mail marieke@fysiosamensterk.nl. Alle informatie over het ‘Door’ programma is te vinden op de website van de fysio.

www.fysiosamensterk.nl/beweegprogrammas/samen-sterk-door

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede