De Needse uitvaartverzorger Han Mengerink. Foto: Gerben Bruins
De Needse uitvaartverzorger Han Mengerink. Foto: Gerben Bruins

Neede krijgt uitvaartinspiratiebeurs

Economie

NEEDE – Werken als uitvaartverzorger in je eigen woonplaats, dat was al langer een grote wens van de Needse uitvaartverzorger Han Mengerink. Met de aansluiting bij Edwin Kist Uitvaartverzorging in Usselo verwezenlijkte hij zijn doel. Zijn volgende wens werd een uitvaartinspiratiebeurs in eigen dorp, met als achterliggend doel de mensen te laten zien dat er keuze is met betrekking tot een uitvaart(verzorger). De meeste ideale plek hiervoor zou het plein voor de Grote Kerk in Neede zijn. Na een verzoek te hebben ingediend, gaf het kerkbestuur hiervoor toestemming.

Door Rob Weeber

Han Mengerink (59) begon zijn carrière in de export. Hij bezocht veel landen en ontmoette veel mensen, maar uiteindelijk bleek dat toch niet zijn ‘eindbestemming’ te zijn. In zijn laatste jaren als exportmanager werkte hij ook als overledenenverzorger. In die periode kreeg hij steeds meer de vraag of hij ook de uitvaart kon verzorgen. “Op enig moment begon het te kriebelen. Ik kreeg reacties als ‘jammer’, als ik zei dat ik geen uitvaart verzorgde. Dat heeft me wel aan het denken gezet met als gevolg dat ik drie jaar terug mijn baan opzegde en fulltime uitvaartverzorger werd.”

Uitvaartverzorger is een beroep dat hem als een jas gegoten zit. Je moet volgens Han zorgzaam en inlevend, eerlijk en oprecht zijn, maar ook kunnen doorpakken en het overzicht bewaren. “Het is een ontzettend dankbaar en dierbaar beroep. Als uitvaartverzorger kom je op een heel kwetsbaar moment bij een familie binnen. Het verlies van een dierbare is een aangrijpende aangelegenheid en nabestaanden zijn soms reddeloos en radeloos als je voor het eerst verschijnt. Dan is het belangrijk om naast de familie te gaan staan en samen met hen een passend afscheid te organiseren. Feitelijk leggen ze hun dierbaarste bezit in jouw handen. Daar bedank ik de familie altijd voor. Mijn baan is meer dan werk alleen.”

Verdriet
In vergelijking met vroeger is er veel veranderd in de uitvaartwereld. Weinig is nog onmogelijk. Soms hebben de nabestaanden al een goed beeld wat ze willen voor de overledene en soms is er niets van tevoren geregeld. Voor Han maakt het geen verschil niet uit hoe de uitvaart er uiteindelijk uitziet, hij behandelt iedereen met evenveel respect. “Verdriet mag je niet vergelijken, iedereen beleeft en uit dat anders. Soms begeleid ik alleen een overledene naar het crematorium en is er verder niemand bij. Daar heb ik hetzelfde respect voor als voor een uitbundige uitvaartdienst waar getoost wordt op de overledene. Een uitvaart regelen is maatwerk, voortkomend uit de wensen van de nabestaanden.”

‘De dood, praat
erover en niet
erover heen’

Han staat 24-uur per dag ‘aan’, wat best inspannend kan zijn. Hoewel hij goed met de bijkomende emoties kan omgaan, is het soms toch wel eens even slikken. “Als ik ergens binnenkom en ik trap op LEGO, dan besef je dat er nog jonge kinderen in het spel zijn. Dat zijn ook voor mij best lastige momenten. Belangrijk in zo’n situatie vind ik dat kinderen helemaal betrokken worden bij het proces. Als het lichaam opgebaard ligt, zeg dan bijvoorbeeld niet ‘mama slaapt’. Wees eerlijk tegen het kind en neem de eventuele angst weg bij het zien van het lichaam. Neem tijd en rust om die angst weg te nemen, bijvoorbeeld door samen een tekening te maken die je vervolgens in de kist legt. Praat over de dood, niet erover heen.”

Persoonlijke uitvaart
Met de organisatie van de uitvaartinspiratiebeurs wil Han laten zien dat hij in Neede gevestigd is en dat de mensen dus keuze hebben bij de keuze voor een uitvaartverzorger. Bij een overlijden kan een familie hem rechtstreeks bellen, hij heeft contact met alle verzekeringsmaatschappijen. “Wij zijn een kleinschalige uitvaartonderneming waarbij persoonlijke aandacht en betrokkenheid centraal staan. Bovendien beschikken we over het keurmerk ‘persoonlijke uitvaart’. Dat keurmerk mag je alleen hanteren als de evaluaties van je werk aan een bepaalde score voldoen.

De beurs is breed opgezet, diverse standhouders bieden producten en zakelijke dienstverlening aan die bij een uitvaart horen. Zo staat er naast een uitvaartkistenleverancier ook een notaris, rouwtherapeut, bloemist et cetera. “Ik wil de bezoekers laten zien dat er een keuze is en inzicht geven over wat er allemaal mogelijk is bij de dood van hun dierbare.”

‘Nabestaanden
leggen hun
dierbaarste
bezit in jouw
handen’

De uitvaartinspiratiebeurs vindt plaats op zaterdag 30 september van 11.00 tot 16.00 uur. Locatie is de Grote Kerk in Neede, Kerkplein 12. De toegang is gratis.

Meer weten of een gesprek met Han aangaan, hij is te bereiken via tel. 06-22811575.

https://edwinkist.nl/

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede