Naast de individuele keuringen komen zeventien bedrijven de ring in met een bedrijfsgroep van drie koeien (negen roodbont, acht zwartbont). Foto: Floor Schut Fotografie

Naast de individuele keuringen komen zeventien bedrijven de ring in met een bedrijfsgroep van drie koeien (negen roodbont, acht zwartbont). Foto: Floor Schut Fotografie

Veehouders uit Achterhoek en Liemers nemen deel aan keuring

Landbouw

BARCHEM – Na twee jaar gedwongen afwezigheid vindt er zaterdag 9 april weer een Fokveeshow Lochem, georganiseerd door de gezamenlijke rundveefokclubs uit de Achterhoek, plaats bij Loonbedrijf Hoftijzer in de Lochemse/Barchemse buurtschap Zwiep. Een show die dit jaar voor de 26ste keer wordt georganiseerd. 

Door Jan Hendriksen

De ‘titel’ Fokveeshow Lochem stamt nog uit de tijd dat de show tot aan 2013 steevast eind maart in Manege De Luchte in Lochem plaatsvond. “Sinds 2014 organiseren we de show in Zwiep. Loonbedrijf Hoftijzer heeft een grote loods beschikbaar en is ook een perfecte en fijne locatie voor een dergelijke show”, zo verklaart voorzitter René Willink uit Ruurlo van Fokveeshow Lochem. Een show die steevast een hoog niveau heeft en als een voorproefje kan worden gezien voor de Nationale Rundvee Manifestatie die één keer in de twee jaar wordt georganiseerd. Het aantal aanmeldingen voor de keuring bedraagt zaterdag 111 koeien. De helft daarvan is roodbont, de andere helft zwartbont. In totaal hebben 26 rundveehouders uit de Achterhoek en Liemers koeien ingeschreven. Naast de individuele keuringen komen zeventien bedrijven de ring in met een bedrijfsgroep van drie koeien (negen roodbont, acht zwartbont). De keuring vindt plaats in een ring waar zowel de zwartbonte als roodbonte koeien worden voorgeleid in de verschillende rubrieken: te weten, vaarzen (jonge dieren), een middengroep en een rubriek voor oudere koeien. Door twee paar afzonderlijke juryleden worden zowel de zwartbonte als de roodbonte koeien beoordeeld. 

Samenwerking
Fokveeshow Lochem is een kleine dertig jaar geleden ontstaan door de samenwerking van fokclubs uit onder meer Ruurlo, Borculo, Neede, Eibergen, Lochem, Laren, Winterswijk en Aalten. Van elke fokclub is een afgevaardigde actief voor de Fokveeshow Lochem. René Willink: “Het gebied waar de koeien vandaan komen is de laatste jaren uitgebreid om tot een respectabel aantal dieren te kunnen komen. Door veterinaire eisen schrijven de laatste jaren minder bedrijven zich in voor een dergelijke show. Daarom nemen nu ook rundveebedrijven uit de Liemers en de Oude IJsselstreek deel aan deze fokveeshow.”

Bestuurswisselingen
In de afgelopen twee jaar, toen er door corona geen shows werden georganiseerd, heeft er een bestuurswisseling plaatsgevonden binnen het bestuur van Fokveeshow Lochem. De bestuursleden Ronnie Prins uit Laren, Femmy Diersen uit Tiggelte en Erik Ebbink uit Vorden namen afscheid. Ze werden opgevolgd door Lars Beuzel en Leon Heijink uit Laren en Marieke Banning uit Mariënvelde.
De Fokveeshow begint zaterdag om 9.00 uur en is gratis toegankelijk voor het publiek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede