Oogstfeest in Noordijk. Foto: PR
Oogstfeest in Noordijk. Foto: PR

Noordijks oogstfeest in ere hersteld

Landbouw

NOORDIJK - Een traditie wordt in ere hersteld. Op zondag 14 augustus organiseert Oud Noordijk in en om ’t Oale Höfke het jaarlijkse oogstfeest. Tegelijkertijd is er in en om de Oale Schole een expositie te bezoeken waar spreekwoorden en gezegden worden uitgebeeld met behulp van tal van grote en kleine gebruiksvoorwerpen. Het oogstfeest begint zondagmorgen om 11.00 uur en duurt tot 16.30 uur in de middag. Aan het oogstfeest is een uitgebreid programma met activiteiten gekoppeld. 

In groente- en bloementuin ’t Oale Höfke in het centrum van Noordijk wordt al vele jaren volgens de nieuwste inzichten met vergeten groentes gewerkt. Deze keer geven eigen medewerkers onder andere uitleg over hoe men biologisch kan tuineren. De biologisch gekweekte groente die op dat moment beschikbaar is, is voor de liefhebber verkrijgbaar. Dat geldt ook voor de aardappels die eveneens ter plekke worden gerooid. Maar er is op de groentemarkt meer verkrijgbaar. Zo zijn er verschillende soorten vaste tuinplanten, er is honing, daarnaast fraaie bloemstukjes en kunstwerkjes van gevlochten wilgentenen. Alles door eigen medewerkers gemaakt.
In de grote feesttent is een preuverieje ingericht. Kruidenthee in vele soorten, eetbare bloemen en ook gerechten van vergeten groentes zijn in de aanbieding. “Natuurlijk ontbreekt onze inmiddels traditionele wafel met toebehoren niet”, zegt Henny Zwierzynski van de oogstfeestcommissie desgevraagd. Een gezellig en passend stukje muziek zal te horen zijn. Voor de jongste jeugd is er een speciale attractie: in een ouderwetse bokkenkar kunnen ze rondritten maken.

Medewerkers van Oud Noordijk hebben flink wat oude gebruiksvoorwerpen voor de dag gehaald en de tentoonstelling geeft een goed beeld met welk gereedschap er vroeger op de boerderij werd gewerkt. Een scala aan verschillende typen tractoren completeren het beeld. 

Als het weer het toelaat worden ‘op het land’ aardappels gerooid. Dat gebeurt met behulp van een door eigen medewerkers opgeknapte ouderwetse rooimachine. Verder wordt er gehooid en rogge gedorst. “Gras maaien en hooien doen we dit jaar voor het eerst. Voor het dorsen van de rogge hebben we de beschikking over een fraaie antieke dorsmolen”, zegt deskundige Wim Elferink, ook actief in de oogstcommissie. Gedemonstreerd wordt hoe de wijze van grasmaaien in de loop der jaren veranderd is, alles van zeis tot machine komt aan bod. Deskundigheid is voorhanden om over de biodiversiteit van ingezaaide bloemenranden te vertellen en informatie te verstrekken. Een activiteit die in de agrarische sector steeds meer aandacht krijgt. 

Tot slot in het oogstfeestprogramma: de traditionele fietstocht met ook deze keer weer een compleet nieuwe route die de deelnemers door de mooie natuurgebieden in de Achterhoek en Twente leidt. De start is bij het feestterrein waar de deelnemers ook het einde beleven.

De toegang tot het oogstfeestterrein is voor zowel jong als oud gratis. Fietstochtdeelnemers zijn 3 euro per deelnemer verschuldigd. Kinderen kunnen gratis deelnemen. 

Oogstfeest in Noordijk. Foto: PR
Oogstfeest in Noordijk. Foto: PR
Oogstfeest in Noordijk. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede