Rogge maaien voor de Oogstdag Eibergen. Foto: Rob Weeber
Rogge maaien voor de Oogstdag Eibergen. Foto: Rob Weeber

Oud landbouwmaterieel te zien op Oogstdag

Landbouw

Demonstratie maaien, bundelen en dorsen

EIBERGEN - De Eibergse oldtimer club is een groep enthousiaste mensen die dol is op het oude landbouwmaterieel. Naast het houden van toertochten organiseert de club ook de tweejaarlijkse Eibergse Oogstdag. Tijdens die dag wordt het rogge gemaaid, gebundeld en gedorst. De eerste zondag van augustus staat de volgende op het programma.

Door Rob Weeber

Voorafgaand aan de eigenlijke Oogstdag werd er al een deel van het rogge gemaaid. Eibergenaar Maarten Pleiter verscheen daartoe met een combinatie uit lang vervlogen tijden. De trekker was een van de eerste van het merk Ferguson, bouwjaar 1943. Daarachter zat een open maaidorser uit de jaren zestig die het rogge van het land sneed en bundelde. Bovenop die dorser zat Gerrit Stomps die de stengels met een stok naar het bundelgedeelte schoof, waarna er kleine, gebundelde schoven uitrolden.

Voorzitter van de oldtimer-club is Jan Hamersteen. “Vroeger werd de rogge er met de hand afgehaald, met een zig en pikhaak. Dat was zwaar werk. Ook de vrouwen hielpen mee. De bundels werden door hen aan de gerst gezet tot kleine piramides van zo’n acht tot tien schoven. Deze bundels werden opgeborgen om te drogen. Pas in de winter werd er gedorst. Met een rekel werden dan de korrels uit de aren geslagen. Het beste weer daarvoor was kale vorst, kou zonder sneeuw. Langzamerhand trad de mechanisatie in. Tegenwoordig oogst men met combines, grote landbouwmachines die en het rogge van het land halen, dorsen en meteen ook reinigen, ofwel het kaf van het koren scheiden. Wat overblijft, is stro.”

‘Met een rekel
werden dan
de korrels
uit de aren
geslagen’

De Eibergse Oogstdag is op zondag 7 augustus van 11.00 tot 16.00 uur. Een en ander speelt zich af op het terrein van familie Schukkink, Rekkense Binnenweg 10, Eibergen. De toegang is gratis. Naast het maaien van de rogge wordt er ook gedorst. Daarnaast zijn er oude landbouwvoertuigen te bewonderen en worden er pannenkoekjes gebakken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede