De campagne 'Je schuld delen kost niks', moet het taboe op schulden doorbreken, zodat mensen snel om hulp (durven) vragen. Foto: PR
De campagne 'Je schuld delen kost niks', moet het taboe op schulden doorbreken, zodat mensen snel om hulp (durven) vragen. Foto: PR

Campagne ‘Mensen met schulden zijn niet schuldig’

Maatschappij

BERKELLAND - Op de website van gemeente Berkelland is een link te vinden die de bezoeker bij de gemeentelijke campagne ‘Je schuld delen kost niks’ brengt. Het is een campagne om het taboe op schulden te doorbreken in Berkelland. 

Door Rob Stevens

Naar schatting 1,4 miljoen huishoudens in Nederland hebben problematische schulden of een risico daarop. Staatssecretaris Van Ark startte in 2019 in Rotterdam deze campagne die halverwege het jaar afloopt. Berkelland sluit zich nu ook aan. Op de openingspagina start een filmpje. Wethouder Gerjan Teselink spreekt op het bruggetje over de oude Berkeltak in Borculo inwoners toe: “Mensen met schulden zijn niet schuldig. Toch heerst er nog steeds een taboe op schulden, bijvoorbeeld door schaamte.” 

Op de wekelijkse persconferentie vertelt Teselink over de impact die het hebben van schulden kan hebben op iemands leven. En over het feit dat iedereen in de schulden terecht kan komen, dat het je soms gewoon kan overkomen. Bijvoorbeeld als je gaat trouwen, samenwonen of juist scheiden. Of als je werkloos wordt. Maar dat het bijna altijd een enorme invloed op iemands leven heeft en vaak met veel schaamte gepaard gaat. De boodschap in de campagne is dat een schuld niet iets is om je voor te schamen. Schaamte zorgt er juist voor dat mensen er niks over durven te zeggen. En geen hulp te zoeken. Maar daarmee verdwijnt de schuld niet. Sterker nog, die groeit alleen maar. Net als je problemen. In de campagne wordt opgeroepen niet te wachten en er over te praten. Bijvoorbeeld door hulp te zoeken. Die hulp is er en te vinden op de website: https://jeschulddelenkostniks.nl/. 

Berkelland wil met de campagne dit probleem bespreekbaar maken. Om een gemeente te worden zonder inwoners met problematische schulden. Op de website staan verhalen van Berkellanders die in de financiële problemen kwamen en hulp hebben gezocht. Er zijn checklists, actiepunten, veel gestelde vragen en contactgegevens te vinden van de belangrijkste hulpverleners, zoals Voormekaar. Om zoveel mogelijk inwoners te bereiken is er voor de komende drie maanden een grote campagne opgezet. Huis aan huis wordt in Berkelland een flyer verspreid. Er is een aparte website met het filmpje, artikelen in BerkelBericht en veel aandacht op de social media. 

https://youtu.be/JEj77Csm0Ro

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant