Wethouder Gerjan Teselink plaatste namens de gemeente Berkelland een krans bij het oorlogsmonument in Ruurlo. Foto's:  Jan Hendriksen

Wethouder Gerjan Teselink plaatste namens de gemeente Berkelland een krans bij het oorlogsmonument in Ruurlo. Foto's:  Jan Hendriksen 

‘Oorlog in Oekraïne toont aan hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is’

Maatschappij

Honderden belangstellenden voor stille tocht

RUURLO – “De oorlog in Oekraïne toont aan hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is, hoe belangrijk het is om oorlogsslachtoffers te herdenken. En hoe belangrijk het is het belang van vrijheid en democratie te benadrukken.” Met deze woorden verwelkomde Joke Cornelissen namens Stichting 4 – 5 mei Commissie Ruurlo de aanwezigen tijdens de herdenkingsbijeenkomst op woensdagavond 4 mei in de Ruurlose Dorpskerk.

Door Jan Hendriksen

“Na twee jaar corona zijn we vandaag weer samen gekomen. Een ieder met eigen herinneringen, gedachten en gevoelens daarbij om samen te herdenken die vielen. Het thema van de nationale herdenking dit jaar, van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien, is ‘Vrijheid in verbondenheid’. Daarmee bedoelt het Nationaal Comité dat onze vrijheid onlosmakelijk is verbonden met vrijheid van de ander”, aldus Cornelissen. 

De herdenkingsbijeenkomst werd na een muzikaal intermezzo (Vocalise van Rachmaninov) door Irene Venderbosch (piano) en Lisette Elders (cello) geopend door Desirée Langelaar met het gedicht ‘Het kind uit 1945’. Wethouder Gerjan Teselink liet namens gemeente Berkelland weten dat het fijn is dat we na twee jaar corona maatregelen weer samen kunnen komen om te herdenken. “Het thema ‘Vrijheid in verbondenheid’ geeft uitdrukking aan het gevoel dat we weer echt samen stil kunnen staan bij 4 mei. Juist nu de Russische inval in Oekraïne zo’n 1300 kilometer hier vandaan ons op harde wijze duidelijk heeft gemaakt dat oorlog in Europa niet louter tot het verleden behoort. Het is pijnlijk duidelijk geworden dat er geen ‘einde aan de geschiedenis is’”, aldus de wethouder.

Gevaar
Vrijheid in verbondenheid’ kunnen we volgens Teselink allemaal op onze eigen manier invullen. “Door bijvoorbeeld zoals hier de Dodenherdenking bij te wonen, bloemen te leggen, de vlag halfstok te hangen. Door je uit te spreken tegen oorlog en geweld, door solidair te zijn of met elkaar te zorgen dat alle vluchtelingen goed worden opgevangen. ‘Vrijheid in verbondenheid’ kan niet in je eentje, dat is iets dat je samen moet beleven. De laatste 77 jaar leven wij hier in vrijheid. Maar een democratie kan ook in vredestijd gevaar lopen. Bijvoorbeeld als mensen muren optrekken tussen groepen in de samenleving en verschillen tussen mensen onverenigbaar lijken. Vrijheid kan dan een andere wending nemen. Hoeveel we ook gericht zijn om samenwerken, compromissen sluiten, vreedzaam samenleven. Besef dat vrijheid niet iets is dat er vanzelf is of blijft. Twee minuten stilte waarin we ons realiseren welk leed oorlog en conflicten kunnen veroorzaken helpt ons om meer dan ooit de waarde van vrijheid te voelen. Maten we de vrijheid koesteren.”

Aansluitend aan de woorden van Gerjan Teselink lieten Irene Venderbosch en Lisette Elders ‘Song of the Birds’ horen en was er een meditatie door dominee Anneke de Hoop. Tot slot kon men via beeldschermen in de Dorpskerk kijken naar ‘De Zandtovenaar’ die een zandschildering maakte op het ‘Onze Vader’ in het Oudkerkslavisch, een voorloper van de hedendaagse Oekraïense taal.

Bloemen
Na de herdenkingsbijeenkomst vertrok vanaf het Kerkplein onder begeleiding van Koninklijke Muziekvereniging Sophia’s Lust een grote stoet van honderden belangstellenden voor een stille tocht naar het oorlogsmonument op ’t Rikkelder waar het signaal Taptoe door Arjan Ribbers werd geblazen voordat men twee minuten stilte nam. Daarna werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen en met medewerking van leden van de Scoutinggroep Graaf Otto uit Lochem kransen en bloemen gelegd bij het monument door onder meer Gerjan Teselink namens de gemeente Berkelland, Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo, door enkele leden van Stichting Platform Veteranen Berkelland, Oranjevereniging Ruurlo, Stichting Westerbork Scholenproject, Raad van Kerken Ruurlo – Barchem, de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem, door leerlingen van de vier Ruurlose basisscholen WonderWijs, Kerst Zwart, Willibrord en De Driesprong en andere aanwezigen.

Behoefte
Stichting 4 - 5 mei Commissie Ruurlo is erg blij met de grote opkomst en merkt dat er in de huidige tijd behoefte is om met elkaar stil te staan bij het verleden en het heden. “De verbondenheid die te voelen was tijdens de herdenkingsbijeenkomst, tijdens de stille tocht en rondom de ceremonie bij het oorlogsmonument zijn een groot goed, die wij als Ruurlose gemeenschap moeten koesteren”, aldus voorzitter Marijn Dijkman van Stichting 4 - 5 mei Commissie Ruurlo.

Er bestond een grote belangstelling voor de stille tocht.
Jeugdige voetballertjes bezochten spontaan na hun training de herdenking.
Leden van Scoutinggroep Graaf Otto verleende medewerking aan de kransleggingen.
Leerlingen van de Ruurlose basisscholen legden een bloem bij het monument.
De diverse kransen en bloemstukken werden bij het monument geplaatst.
Namens de gemeente Berkelland sprak wethouder Gerjan Teselink tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk.
Muziekvereniging Sopha's lust verleende medewerking aan de stille tocht.
Diverse ondernemers hadden in de Dorpsstraat de vlag halfstok gehangen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant