Het zestigjarig paar met de burgemeester. Foto: Rob Stevens
Het zestigjarig paar met de burgemeester. Foto: Rob Stevens

Met twee linker handen dertig jaar bij een baas

Maatschappij

EIBERGEN - Het echtpaar Munster - Van Dijk was maandag zestig jaar officieel getrouwd. Dinsdag kwam de burgemeester, Joost van Oostrum, het echtpaar met dit heugelijke feit vieren. Zoals gebruikelijk bij deze mijlpaal, met een feestelijke bos bloemen en de felicitaties namens de gemeente.

Door Rob Stevens

Gert Munster (84) is geboren in Bolnes, gemeente Ridderkerk. Hij heeft heel wat verschillende beroepen in zijn leven gehad. Hij begon ooit als tuindersknecht in het Westland en kwam toen hij Aly leerde kennen min of meer bij toeval in het koksvak terecht. Eigenlijk omdat hij thuis ook veel in de keuken te vinden was.

Aly (83) Munster - Van Dijk is geboren in Stoutenburg, een kleine gemeenschap vlakbij Leusden. Dat geeft dinsdag meteen een klik met de burgemeester, die er familie en kennissen in de buurt heeft wonen. Aly heeft haar hele leven in de zorg gewerkt. Eerst in het psychiatrisch ziekenhuis Zon en Schild in Amersfoort, later nog in het bejaardentehuis, een kindertehuis en verzorgingstehuis Wheemergaarden in Eibergen. Aly: “Ik weet nog wel, bij Zon en Schild verdiende ik 67 gulden in de maand. Een paar goede werkschoenen kostte in die tijd 35 gulden, dat was dus een half maandsalaris.`

Aly en Gert zagen elkaar voor de eerste in hun leven op het stadion in Amersfoort. Zijn zus werkte daar op het psychiatrisch ziekenhuis waar Aly ook werkte. De zus vroeg op en keer of ze geen zin had om gezellig samen haar broer van het station op te halen. Beiden hebben dan nog verkering met een ander. De definitieve klik kwam pas toen ze elkaar nog een keer tegen kwamen bij gemeenschappelijke vrienden van haar zus. Gert vroeg toen aan haar: “Wil je met me lopen?” Uiteindelijk is dat een hele lange wandeling geworden, want het tweetal is nog steeds bij elkaar. Gert kon ook bij Zon en Schild aan het werk, als leerling-kok.

Gert en Aly Munter komen als beheerdersechtpaar in 1964 naar De Vossebulten in Rekken. Hij is daar kok én tuinman. Uiteindelijk komt Gert bij Interwand terecht, daar kon hij zo beginnen. Gert: “Ik ben er met twee linker handen begonnen. Maar heb het uiteindelijk met die twee linkerhanden wel 31 jaar uitgehouden.”

Het tweetal woont maar liefst vijftig jaar op de Blenkenkamp. Sinds anderhalf jaar wonen ze op de Botterweg in. En dat bevalt goed. Aly kent die woningen nog van de tijd dat ze voor de kerk thuis mensen bezocht. Voor deze woning waren drie gegadigden. Er viel steeds iemand af tot zij overbleven. Zij zei toen tegen Gert: “Die nemen we!” Hij: “Ik heb toch hier niets in te brengen.” De kinderen en kleinkinderen hebben in één dag tijd het huis en de tuin ingericht. Ze konden zo intrekken.

Zaterdag wordt het huwelijk gevierd in de Huve. Met het geheugen van Aly zit het nog wel goed. Als ze samen met de burgemeester herinneringen aan Utrecht ophaalt, begint Aly spontaan twee coupletten van het stedenlied van Utrecht te zingen: ‘Utrecht met je mooi grachten’. “Dit lied werd op Koninginnedag door schoolkinderen uit Utrecht op het Domplein altijd ten gehore gebracht tijdens de aubade voor de koningin.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede