Zowel jongens als meisjes waren fanatiek in de weer als toekomstig timmerman of timmervrouw.
Zowel jongens als meisjes waren fanatiek in de weer als toekomstig timmerman of timmervrouw. SJB

Timmerdorp Beltrum creëert eigen ‘nieuwbouwwijk’

Maatschappij

BELTRUM - Na twee jaar niet hebben kunnen timmeren is de Beltrumse jeugd weer ‘opbouwend’ bezig en werd er hevig op los getimmerd tijdens Timmerdorp Beltrum. Twee dagen lang timmerden ruim veertig kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar er vrolijk op los afgelopen week in hun schoolvakantie.

Door Henri Walterbos

Het was alweer de elfde editie van Timmerdorp Beltrum, georganiseerd door Stichting Jongerenwerk Beltrum (SJB). De ‘Baterlocatie’ was op vertrouwd terrein, ter hoogte van basisschool ‘de Sterrenboog’. 

De SJB kon wederom rekenen op de steun van ondernemers uit Beltrum en regionale bedrijven. “Het hout werd geleverd door twee afvalverwerkers uit Groenlo en Lichtenvoorde, de spijkers door plaatselijke aannemers. Dit maakt het evenement laagdrempelig. SJB bood vanwege haar tienjarig bestaan in 2020 de kinderen een potje lasergamen rond de bouwwerken aan”, vertelt Richard Stortelder, die het Timmerdorp organiseerde met Elard Klein Gunnewiek, Leon Wolterinck en Clemens te Woerd, namens SJB. 

De bouwwerken die verrezen waren ook deze keer weer indrukwekkend, imposant en vooral zeer creatief tot stand gekomen. “We hadden er geen thema aan verbonden, want de kinderen zijn zelf creatief genoeg om er de prachtigste creaties van te maken. Ze kunnen hun fantasie helemaal uitleven. En dat hebben ze ook naar hartenlust gedaan,” zag Stortelder. “Het bouwen vond plaats onder begeleiding van volwassenen en in groepen van acht kinderen. De kinderen bepalen zelf de constructie, de begeleiding zag toe op veiligheid en stabiliteit en assisteerde bij het aanslepen van het hout. Dat er af en toe op de eigen duim wordt geslagen, of dat ze een splinter oplopen, nemen de kinderen op de koop toe.”
De bouwdagen werden vrijdagavond afgesloten met een kijkavond voor familie. Zaterdagochtend werd het terrein alweer als twee dagen ervoor opgeleverd, waren materialen alweer afgevoerd. Zo snel de nieuwbouwwijk verrees, zo snel verdween het ook weer. Wie weet zijn wel ideeën opgedaan voor toekomstige optrekjes.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede