Carla Olde Samson en Willem Redeker op de bank in het kampvuurkuil. Foto: Rob Weeber
Carla Olde Samson en Willem Redeker op de bank in het kampvuurkuil. Foto: Rob Weeber

75 jaar Scouting Neede

Maatschappij

Zaterdag 14 mei is het feest aan de Koeweidendijk

Door Rob Weeber

NEEDE - De eerste scoutingactiviteiten in Nederland vonden nog voor de Eerste Wereldoorlog plaats. In 1910 werd in Den Haag de scoutinggroep ‘De Jonge Verkenners’ opgericht. Daarna ging het hard, hoewel de activiteiten in de Tweede wereldoorlog werden verboden door de Duitsers. De onderbreking had echter weinig invloed op de beweging en na de oorlog ontwikkelde het zich verder, met als een van de hoogtepunten de installatie van koningin Juliana tot padvindster in 1950.

Neede sloot zich in 1947 aan bij de beweging, met aanvankelijk de Pieter Maritzgroep. Niet veel later kwamen daarbij de rooms-katholieke Sint Bonifatiusgroep, met alleen speltakken voor jongens, en de Wheemergaardengroep, met alleen speltakken voor meisjes. In 1971 fuseerden de drie groepen en gingen verder onder de acroniem Pakaweversgroep, een samentrekking van de speltakken (leeftijdscategorieën) van destijds, padvinders, kabouters, welpen, verkenners, rowans en sherpa’s. Sinds 2006 vinden de meeste activiteiten in het Natuurhûs plaats, de Finse blokhut aan de Koeweidendijk.

14 mei feestdag
Aan tafel zitten Carla Olde Samson (33) en Willem Redeker (61), resp. secretaris van de vereniging en leider van de welpen. Olde Samson is tevens betrokken bij de organisatie van het jubileum. “Op zaterdag 14 mei gaan we een groot feest houden. Van 11.00 tot 16.00 uur is er een markt voor leden en niet-leden met onder andere een foodtruck, een loterij, klauterparcours, zweefmolen en een kampvuur. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de geschiedenis van de Pakaweversgroep. In de avond houden we vanaf 20.00 uur een gezellige bijeenkomst voor alle 18+-leden en oud-leden.” Scouting Neede is met 135 leden springlevend volgens beiden. De jongsten, Bevers genaamd, zijn in de leeftijd van 5 tot 7 jaar. De oudsten, Rovers genaamd, zijn 18+. “Scouting betekent vrijheid, buiten in de natuur zijn en spelenderwijs dingen ontdekken. De jongsten leren uitdagend spelen, bij de hogere groepen gaat het meer om activiteiten beleven en organiseren en vaardigheden aanleren, zoals het omgaan met gereedschap als mes en zaag.”
Alle activiteiten vinden 14 mei vanaf 11.00 uur plaats op het eigen terrein aan de Koeweidendijk. Voor het avondprogramma, vanaf 20.00 uur, kan men zich opgeven via de website van de Pakawevers.

Foto’s gezocht
Het organisatiecomité is op zoek naar oude foto’s van leden en oud-leden. Deze kunnen van tevoren worden gemaild naar: 75jaar.scoutingneede@gmail.com.


www.scouting-neede.nl/tc2

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede