La Fontaine (oude postkantoor), aan het Julianaplein in Ruurlo biedt zo plaats aan zestien Oekraïners. Foto: Jan Hendriksen
La Fontaine (oude postkantoor), aan het Julianaplein in Ruurlo biedt zo plaats aan zestien Oekraïners. Foto: Jan Hendriksen

Nieuwe locaties voor langduriger opvang Oekraïense vluchtelingen in gemeente Berkelland

Maatschappij

BERKELLAND - De afgelopen periode is er gebruik gemaakt van tijdelijke gemeentelijke opvanglocaties voor vluchtelingen bij Hampshire hotel Avenarius in Ruurlo, de voormalige Gereformeerde kerk in Geesteren en vakantiepark Capfun Het Eibernest in Eibergen. Deze opvang was voorzien tot Hemelvaart. De vluchtelingenstroom neemt nog steeds toe. Daarom moet Berkelland opvang regelen voor langere tijd. Er zijn inmiddels afspraken gemaakt met eigenaren en/of verhuurders van verschillende panden voor opvang van Oekraïense vluchtelingen voor minimaal één jaar.

Het gaat om de locaties Woongebouwen Koren Vier, Lange Dreef (Leostichting) in Borculo (80 plekken); La Fontaine (oude postkantoor), Julianaplein 8 in Ruurlo (16 plekken); in Haarlo Burgers Inn (voormalig hotel) aan de Eibergseweg 49 (17 plekken); in Eibergen in de pastorie van de RK kerk, Grotestraat 88a (10 plekken).

In totaal zijn er dan vanaf Hemelvaart 123 plekken in de gemeentelijke opvang beschikbaar. De voormalige kerk Geesteren geldt alleen nog als crisis-noodopvanglocatie. Vanaf Hemelvaart zal het vroegere kerkgebouw niet meer bezet zijn met vluchtelingen. Deze locatie wordt dus nog wel stand-by gehouden, mocht het onverhoopt nodig zijn.

De voormalige Assinklocatie aan de Julianastraat 12 in Neede is in beeld als onderwijslocatie voor Oekraïense kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Op dit moment lopen er gesprekken met de schoolbesturen. Burgemeester Joost van Oostrum: “Helaas is er nog geen zicht op een spoedig einde van de oorlog in Oekraïne. Tot die tijd blijven wij ons, samen met de vele vrijwilligers, richten op een hartelijke ontvangst en opvang van alle vluchtelingen die in Berkelland een veilig onderkomen zoeken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede