Yvonne Wiggers, Dinie Blom en Ineke Hanson. Foto: Rob Stevens
Yvonne Wiggers, Dinie Blom en Ineke Hanson. Foto: Rob Stevens

Heel veel verkeer en overlast in een normale woonwijk

Maatschappij

RUURLO - Ooit woonden ze rustig in de wijk. Maar dat is al enige jaren niet meer het geval. In toenemende mate gaat geluidsoverlast van verkeer in de wijk ten koste van het woongenot van Yvonne Wiggers, Dinie Blom en Ineke Hanson. Het drietal woont aan de Garvelinkkampweg in Ruurlo.

Door Rob Stevens

Het lijkt er volgens de drie vrouwen sterk op dat de wijk als sluiproute is ontdekt voor verkeer vanuit de hoek Borculo richting Barchem, Lochem en de A1. Hun vermoeden is dat navigatiesystemen daarbij ook een belangrijke rol spelen. Om de verkeersoverlast te beperken heeft de gemeente een aantal verkeersdrempels in de straat aangelegd die de verkeerssnelheid moet afremmen. Het effect daarvan is echter beperkt, het heeft zelfs nadelige kanten. Het lijkt er volgens Yvonne Wiggers op dat de overlast met de week alleen maar erger wordt. Wiggers: “Automobilisten nemen bij de drempels weliswaar noodgedwongen gas terug, maar als die horde eenmaal is genomen wordt het gaspedaal ook meteen weer vol ingetrapt. Soms geeft het contact tussen carrosserie en drempels bonkende of schurende geluiden.”

Ineke Hanson vindt dat de overlast na de corona periode alleen nog maar erger is geworden. En niet alleen het drietal vindt dat. Een handtekeningenactie is door vrijwel iedereen uit de straat getekend. Die lijst was bedoeld als ondersteuning van hun verhaal richting gemeente. Maar dat heeft bepaald niet het gehoopte effect gehad. De gemeente suggereert dat er eerst meer geklaagd moet worden voordat men in actie komt.

Hanson: “Er komt hier dagelijks gewoon heel veel verkeer door de wijk. Die drempels zijn er natuurlijk met de goede bedoeling neer gelegd om de snelheid te drukken. Maar er wordt daardoor juist meer abrupt afgeremd en meteen na de drempel weer opgetrokken. En het zijn niet alleen auto’s die de wijk als sluiproute gebruiken, ook zwaar verkeer als vrachtwagens en tractoren maakt er veelvuldig gebruik van. Het gekke is ook dat je verder in Ruurlo nauwelijks verkeersdrempels ziet.”

De situatie is niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk. Bijvoorbeeld voor kinderen die bij hun vriendje of vriendinnetje aan de overkant van de straat willen spelen. Of met hun fiets naar school gaan. En de slaaprust in de wijk komt het ook niet ten goede. ‘s Morgens heel vroeg begint de ellende al, als mensen op weg gaan naar hun werk. De wijk wil rust, zo benadrukken de drie vrouwen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede