Jan Willem en Trees Tijink met het bord van het honderdjarig bestaan. Foto: Rob Weeber
Jan Willem en Trees Tijink met het bord van het honderdjarig bestaan. Foto: Rob Weeber

Wim en Trees Tijink slaan een nieuw ‘vat’ aan

Maatschappij

EIBERGEN - Jan Willem Tijink (64) was 16 jaar toen hij bij zijn ouders in loondienst trad en in het gelijknamige café kwam te werken. Zondag 31 juli tapt hij zijn allerlaatste biertje voor genodigden daar. Vanaf augustus kent het café een nieuwe exploitant. “De corona heeft het laatste zetje gegeven. Door de verplichte sluiting had ik veel vrije tijd en dat beviel prima.”

Door Rob Weeber

Café Tijink is zo’n bruin café dat je in elk dorp had, een generatie-op-generatie-café dat de tweede huiskamer voor stamgasten en verenigingen vormt. Café Tijink werd in 1908 opgericht door een van de gebroeders Schuurman van het gelijknamige café. Daarna werd de familie Bats de uitbater en vervolgens opa Tijink. Hij trouwde met de dochter van Bats. Wim Tijink zelf is de vierde generatie uitbater en eigenaar. In 1980 richtte hij een VOF met zijn ouders op en werd vier jaar later de enige eigenaar. “Als uitbater van een café moet je vooral flexibel zijn. Je weet nooit wat de dag brengt en wie er je café binnenstapt. Verder moet je natuurlijk tegen laat naar bed gaan kunnen.”

Je moet als uitbater flexibel zijn, je weet nooit wat voor dag het wordt


Het was laat de vorige avond, bekent hij tijdens het interview. Hij lag half zes in bed. Het was zondag dan ook de allerlaatste reguliere dag dat het café open was. “Het was een gekkenhuis, maar ook zeer fijn om al die mensen nog eens te kunnen bedienen. We hadden een bord gemaakt met daarop alle openingsuren van die dag. Na elk uur werd er een streep door het afgelopen uur gehaald, totdat het 24.00 uur was. De bezoekers gingen op tijd naar huis, maar wij bleven nog even hangen en niet alleen in onze nostalgie over die afgelopen decennia dat we gastheer en gastvrouw waren. Het deed ons best wel wat dat het definitief voorbij is. Dat is ook het mooie van een café bezitten, je weet nooit wat voor dag het wordt.”

Veel anekdotes
Tijink kijkt met veel plezier terug in de tijd. “Ik heb in die bijna 49 jaar zoveel anekdotes verzameld dat je er een boek over zou kunnen schrijven. Toen ik daar net begon met werken, was ik natuurlijk nog niet zo gepokt en gemazeld. Regelmatig moest ik een biertje weggeven als gevolg van een weddenschap met gasten. We wedden dan om de lengte van een bierflesje. Degene die de laagste schatting had, verloor en moest een rondje geven. Ze lieten mij altijd als eerste beginnen en boden er dan allemaal overheen. Dat had ik in het begin nog niet zo in de gaten. Ik had het pas door toen iemand 1,5 meter riep.”

Twaalf verenigingen onder dak
Het cafébezoek is veranderd door de tijd heen, bevestigt hij. De vanzelfsprekendheid waarmee men vroeger naar de kroeg ging, liep terug. “Gelukkig moesten wij het altijd al van verenigingen hebben. We hebben twaalf verenigingen onder dak, variërend van biljart-, kaart-, dart-, klootschiet- tot carnavalsvereniging.” Wat wel gevolgen had, was het rookverbod van de overheid. “Ik begrijp het wel, maar het heeft zeker impact op het cafébezoek gehad. Waar ik ook van baal, is dat ik een duur rookhok heb aangebouwd, wat later ook verboden werd. Dat geld had ik liever ergens anders voor gebruikt achteraf.”

Drie Dolle Donderdagen
Hoogtepunten voor het echtpaar waren vooral de ‘Drie Dolle Donderdagen’. “Sinds 1987 organiseerden we de ‘Drie Dolle Donderdagen’ met de klanten. Dat waren een dag fietsen, een dag met de huifkar weg en een dag een verrassingstocht. Ik herinner me dat we een keer naar de Efteling zijn geweest. De afspraak was dat we om 19.00 terug in Eibergen voor het eten zouden zijn. Onderweg liep ik de bus stoppen bij een café in Ravenstein voor een drankje. Dat werd een groot feest en liep nogal uit de hand. Om 18.00 uur belde ik met Eibergen dat we het niet gingen redden. Uiteindelijk kwamen we om 21.00 uur terug.” Later werden de huifkar- en verrassingstocht geschrapt, maar de jaarlijkse fietstocht bestaat nog steeds. Ook het honderdjarig bestaan met een reis naar Parijs met de medewerkers staat het echtpaar nog levendig bij.

Nieuwe exploitant
De nieuwe exploitant is dezelfde die ook café Home in Eibergen uitbaat. “Er liepen al gesprekken met een vastgoedman over verbouwing van café Tijink tot appartementen, maar gelukkig meldde zich alsnog iemand voor overname van het café. Hoewel de verenigingen allemaal onder dak blijven, hoopt hij ook op een iets jonger publiek. Café Tijink was eigenlijk altijd een vrijgezellenkroeg voor oudere mannen. Wijzelf gaan lekker vanaf 1 augustus genieten van onze vrije tijd.”

Laatste dagen
De laatste dagen waarin Jan Willem en Trees achter de tap staan zijn: vrijdag en zaterdag 29 en 30 juli. Dan wordt het openbare afscheidsfeest gevierd van 14.00 tot 18.00 en van 20.00 tot 24.00 uur. Zondag 31 juli is de dag voor genodigden, familie, buurt et cetera. Daarna is het definitief over.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede