Het bruidspaar Berloth-van Amerongen met Berkellands burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber
Het bruidspaar Berloth-van Amerongen met Berkellands burgemeester Joost van Oostrum. Foto: Rob Weeber

Zwerversbruidspaar Berloth-Van Amerongen zestig jaar getrouwd

Maatschappij

EIBERGEN – Henk Berloth (89) en Roelien van Amerongen (83) wonen al 48 jaar in Eibergen. Hoewel hun verblijf hier het grootste gedeelte van de huwelijksjaren beslaat, noemen ze zichzelf toch ‘zwervers’, als gevolg van de vele verhuizingen die ze beiden meemaakten. Maandag 18 juli waren ze zestig jaar getrouwd en ze genieten nog iedere dag van hun leven in Eibergen.

Rob Weeber

Beiden zijn geboren in Den Haag, maar voor Roelien zou het niet lang duren voordat zij als gevolg van de oorlog Den Haag zou verlaten. Ze kwam in Hengelo (Ov.) terecht. “Ik ging eerst en later kwamen ook mijn jongere broers daarheen.” Ook na de oorlog duurde de crisis voort met de woningnood en een tekort aan werk. Na negen jaar in Hengelo te hebben gewoond, verhuisde het gezin daarom naar Hoenderloo waar haar vader een baan bij de kinderbescherming kreeg. Niet lang daarna echter pakte het gezin de spullen weer in en vertrok naar Rotterdam. Daar deed Roelien de kweekschool en studeerde af als onderwijzeres. Net afgestudeerd echter werd de verhuiswagen weer besteld en trok het gezin naar Arnhem.

Uitgaan tijdens Sinterklaasavond
Henk komt uit een gezin van zes kinderen. Zijn vader heeft hij niet gekend. Hij werkte bij het gemeentelijk energiebedrijf (GEB) in Den Haag en verloor het leven tijdens een nachtelijke reparatie aan een hoogspanningsinstallatie. Henk deed de kweekschool in Den Haag en moest daarna in militaire dienst. Hij koost voor luchtdoelartillerie op de luchtmachtbasis in Enschede. “Na mijn diensttijd ben ik een Enschede blijven hangen. Er was zoveel vraag naar onderwijspersoneel dat ik daar makkelijk een baan kreeg. Daarna solliciteerde ik naar een baan in Arnhem en verhuisde daarheen.” In die stad zat inmiddels ook Roelien op kamers. Op een Sinterklaasavond stelde een vriendin voor om uit te gaan in Amsterdam. Ze wist ook nog wel een jongen die meewilde. En zo ontmoette het echtpaar elkaar voor het eerst. Ze kwamen terecht in de nachtclub The Blue Note. “Achteraf was er niets te beleven, iedereen vierde natuurlijk Sinterklaas thuis“, herinnert Roelien zich nog. “We hebben wel gedanst, want daar waren we beide gek op.”

Baan op Aruba
Het klikte tussen de twee en ze trouwden op 18 juli 1962. Lang zouden ze echter niet in Arnhem blijven. “Een vriend van mij werkte bij de Shell op Curaçao en die adviseerde me om op de Antillen als leraar aan de slag te gaan”, aldus Henk. “Destijds kon je een contract voor zes jaar krijgen. Drie dagen na ons huwelijk vertrokken we met een vrachtschip met passagiersaccommodatie naar Aruba. Ik had daar een baan, Roelien niet. Het was in die tijd nog zo dat je als getrouwde vrouw niet geacht werd te werken. Maar nog maar net op de kade op Aruba kreeg ze al de vraag voor een invalbeurt.” Op Aruba werden ook hun twee kinderen geboren. “Het was een mooi leven, hoewel het tempo beduidend lager lag dan in Nederland. Dat kon ook niet anders gezien het klimaat daar. Je werkte volgens een tropenrooster. Het was verschrikkelijk warm daar en het schoolgebouw had geen airco.”
Eenmaal terug in Nederland vestigden ze zich in Leerdam, waar Henk een baan kreeg. Ook hier beperkte de rol van Roelien zich tot hulpkracht of ‘vliegende kiep’, zoals ze het zelf omschrijft. Vanuit Leerdam solliciteerde Henk naar een baan in Eibergen en zo kwamen ze in 1974 daar terecht. Inmiddels had hij diverse cursussen achter de rug waardoor hij ook op de mulo les mocht geven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant