Stolperstenen in Eibergen. Foto: PR
Stolperstenen in Eibergen. Foto: PR

Oude Mattheüs: expositie en joodse wandeling

Maatschappij

EIBERGEN - De Oude Mattheüs in Eibergen is open op woensdagen en zaterdagen van 13.30 tot 16.30 uur. Binnenkort is er een expositie met een rondleiding en is de ‘oude’ het vertrekpunt voor een bijzondere wandeling.

Op zaterdag 6 augustus om 14.00 uur is er een rondleiding door Egbert Nauta. In de kerk is een expositie over de geboorte van Nederland: een zoektocht van 450 jaar naar vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid.

Die thema’s komen ook aan de orde tijdens de joodse wandeling. Bert Smeenk van de Stichting ‘Ik vraag me af’ leidt de deelnemers langs huizen waar joodse Eibergenaren hebben geleefd, gewoond en gewerkt, en van waaruit ze in de oorlog vaak werden weggevoerd om niet meer terug te keren, in recente jaren geplaatste stolperstenen herinneren hieraan. Ook wordt de joodse begraafplaats bezocht, waar hoofdbedekking voor mannen verplicht is. De wandeling start vanuit de Oude Matthëus, Grotestraat 50 en is op woensdag 3 augustus én op woensdag 17 augustus van 14 uur tot 15.30 uur. Tickets kosten 2,50 euro per persoon incl. koffie/thee, voor kinderen tot 16 jaar is het gratis. De tickets zijn te verkrijgen bij het Toeristisch Informatie Punt, Grotestraat 59 of aan de Oude Mattheüs.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede