Gemeenteambtenaar Marcel Meijer vindt het super dat Pim en Lise willen helpen om zwerfvuil van de straat te krijgen. Foto: PR

Gemeenteambtenaar Marcel Meijer vindt het super dat Pim en Lise willen helpen om zwerfvuil van de straat te krijgen. Foto: PR

Pim, Lise en oma Marie rapen zwerfvuil in Borculo

Maatschappij

BORCULO - Als de Eibergse Pim (9) en Lise (6) bij hun oma Marie Kossink in Borculo logeren gaan ze vaak samen zwerfvuil rapen. Marie wandelt graag en veel en als de kleinkinderen er zijn vindt ze het een leuke bezigheid om samen al wandelend zwerfvuil op te ruimen. Ze ziet geregeld andere actieve zwerfvuilrapers in Borculo en dat doet haar goed. Maar toen de kleinkinderen deze week kwamen bleek de onmisbare grijper ineens kapot te zijn. Daarom gingen ze samen naar het gemeentehuis om een nieuwe te vragen.

Toevallig had Marcel Meijer, ambtenaar Afval en Grondstoffen, net op dat moment net overleg met Jaap de Boer, starter van het burgerinitiatief HelemaalGroen. Hij regelde direct dat er een nieuwe grijper zou worden thuisbezorgd bij Marie. De gemeente Berkelland heeft voor alle zwerfvuilrapers die daar om vragen een actiepakket klaarliggen. Een schone openbare ruimte is de gemeente veel waard. Het lukt niet om alles zelf te doen, daarom is Marcel reuze blij met elke inwoner die mee wil helpen.

Hoe HelemaalGroen werkt
Marcel is al vanaf het begin betrokken bij HelemaalGroen (gestart in Geesteren) en hij weet wat voor potentie het project heeft. In drie jaar tijd is het aantal deelnemers gegroeid van zeven naar nu richting 10.000 door het hele land. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Dat gebeurt door middel van een app op de telefoon (app.helemaalgroen.nl). Als die geactiveerd wordt bij het begin van een zwervuilactie verschijnt de afgelegde route als een groen lijntje op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt de lijn weer groen. Door het huidige aantal deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land.
Dit jaar is nu al 140.000 kilometer geregistreerd ontdaan van zwerfvuil. Het is duidelijk dat dit burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel.

ANBI
HelemaalGroen is een ANBI Stichting en de gemeente Berkelland is partner, net als zeven andere gemeentes in ons land. Berkelland telt 468 vrijwilligers bij HelemaalGroen: meer dan 1 procent van alle inwoners doet mee. Vorig jaar is er 23.000 km geregistreerd opgeschoond en dat wordt dit jaar zeker weer gehaald. Dat maakt Berkelland meteen tot de meest opgeruimde gemeente in ons land.


helemaalgroen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant