Bruidspaar Reugebrink-Weulen Kranenbarg. Foto: Rob Weeber
Bruidspaar Reugebrink-Weulen Kranenbarg. Foto: Rob Weeber

Bruidspaar Reugebrink-Weulen Kranenbarg 65 jaar getrouwd

Maatschappij

BORCULO – Herman Reugebrink (87) en Jannie Reugebrink-Weulen Kranenbarg (89) ontmoetten elkaar in 1953 op een dansavond in Geesteren. Toen Herman haar na afloop op de fiets thuis wilde brengen, zei Jannie dat ze met de bus was. Geen probleem, dacht hij en fietste vooruit. “Ik was er nog eerder dan de bus,” weet hij nog, “en daarna heb ik haar nooit meer laten gaan.”

Door Rob Weeber

Herman groeide op in de buurtschap Nettelhorst. Omdat zijn oudste broer de boerderij zou overnemen, nam hij een baan. Eerst bij de melkpoederfabriek in Lochem en later bij de Weifabriek in Borculo, waar hij heftruckchauffeur was. Door een zwakke rug werd hij uiteindelijk afgekeurd en kwam met 57 jaar naar huis.

Jannie groeide bij haar oma in Noordijk op, waar haar moeder was ingetrokken na het overlijden van haar vader. Toen ze elf jaar was, verhuisden ze naar Gelselaar en trokken bij haar nieuwe stiefvader in. Na het huwelijk in 1957 werd ook Herman daar inwonend. Ze zouden er blijven tot 2006, het moment waarop ze de huidige bejaardenwoning in Borculo betrokken. “Het achterhuis van de boerderij was groot, we hadden een gezamenlijke kamer-keukenruimte van zo’n 9 bij 4,5 meter. Toen we in 2006 naar Borculo vertrokken, heeft het nog tien jaar geduurd voordat we het pand verkocht hadden. Dat zou nu anders zijn.”

‘Koets’ niet voor ons weggelegd
Het Gelselaar van nu is niet dat van toen meer. “Eind jaren vijftig had je maar drie auto’s in het dorp”, weet Herman nog. “We zeiden tegen elkaar dat zo’n ‘koets’ niet voor ons weggelegd zou zijn, maar in 1960 hadden we onze eerste DAF 33. Dat kwam omdat ik mijn rijbewijs wilde halen vanwege het werk. In die tijd kon dat alleen met je eigen auto. Dus kocht ik een nieuwe DAF en liet een tweede set spiegels en een tweede rem aanbrengen voor de instructeur. Een rijles kostte destijds zeven gulden. Na vier keer behaalde ik het rijbewijs en toen kon Jannie met mij ernaast naar Zutphen rijden om daar les te krijgen. Vanwege mankementen kochten we in 1961 onze tweede DAF. Dat hadden we nooit kunnen bedenken.”

Toneelspelen
De vrijetijd bestond uit ontspanning en vrijwilligerswerk. Beiden hebben jaren gekegeld in Barchem, maar door de rugproblemen van Herman zijn ze daarmee gestopt. “Ze kon ook goed toneelspelen”, zegt Herman met een knipoog, doelend op haar 50-jarige toneelcarrière bij De Eendracht in Gelselaar. Herman puzzelt graag en Jannie leest veel. Ook maakte ze 25 jaar lang de school in Gelselaar schoon tijdens de zomervakantie. Nu poetst ze alleen nog thuis, zonder hulp van buitenaf. Verder hebben ze jaren lang het eten rondgebracht voor Tafeltje Dekje. De auto is er nog en wordt onder meer gebruikt voor de maandelijkse bijeenkomst van de bejaardensoos in Gelslaar, maar de fietsen zijn doorgegeven. Ze voelden zich niet meer zeker genoeg. “Mijn moeder is met 80 jaar door een auto aangereden en dat wilde ik niet,” legt Jannie uit. Het echtpaar kreeg vier kinderen en heeft zeven kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant