Het varken wordt op de ladder gehangen. Foto Henk Klanderman
Het varken wordt op de ladder gehangen. Foto Henk Klanderman

Voor de 22e keer vetpriezen in en om de Oale Schole in Noordijk

Maatschappij

Slachtvisite met een uitgebreid programma en creativiteits-markt

NOORDIJK - De buurtschap Noordijk staat op zaterdag 19 november weer in het teken van de jaarlijkse slachtvisite, ook wel vetpriezen genoemd. Dat gebeurt in en om de Oale Schole aan de Schoolweg. Het is voor de 22ste keer dat deze activiteit in Noordijk plaatsvindt. En als het aan de Noordijkers ligt zal dit ook op dezelfde traditionele wijze doorgaan. 

Eeuwenlang was het vetpriezen een jaarlijks gebruik op het erf van de boer. Maar sinds eind vorige eeuw verdween het langzaam maar zeker. Voor Oud Noordijk was dat een reden om jaarlijks zelf een dergelijk festijn te organiseren. Dit initiatief sloeg aan en veel bezoekers, van heinde en verre, wisten de weg naar Noordijk te vinden. Helaas gooide de coronamaatregelen twee jaar roet in het eten, maar op zaterdag 19 november wordt de slachtvisite in ere hersteld.

Oud Noordijk voorzitter Johanna Reurink spreekt van een uitdaging. “We hebben gewikt en gewogen. Wel of niet doorgaan, krijgen we de volle medewerking van onze leden en pakt het publiek de draad ook weer op?”, vragen Johanna en haar mede bestuursleden zich af. Na veel overleg met alle betrokkenen volgde een positief besluit en vanaf dat moment gaat heel Noordijk er voor. 

Van ’s morgens 10 tot ‘s middags 4 uur worden de bezoekers getrakteerd op een uitgebreid programma vol passende activiteiten uit vroeger jaren.
Wat is vetpriezen precies? Een gebruik uit de tijd dat er op het platteland nog volop huisslachting plaatsvond. Zodra het varken was geslacht kwamen de naobers (naaste buren) op visite. Zij keurden het varken op kwaliteit. Met name werd daarbij gelet op de hoeveelheid spek, vlees en niet te vergeten vet. Vandaar ook de naam vetpriezen. Als de goedkeuring er was, werd het varken op een ladder gebonden, werd het glas geheven en een dronk uitgebracht op het resultaat uitgebracht. Oud Noordijk toont al deze activiteiten. Het publiek krijgt naderhand volop gelegenheid spek en vlees in alle soorten en maten van het geslachte varken te kopen. Vers van de pers, zoals slager Erik en zijn medewerkers het omschrijven.

Rond de slachtvisite wordt een programma met passende nevenactiviteiten geboden. Witte kool wordt tot zuurkool verwerkt, er worden knieperkes en brood gebakken, er is een preuverieje van gerechten die gemaakt worden van vergeten groentes uit eigen tuin Het Höfke. Verder worden er tal van oude ambachten gedemonstreerd en zijn er kramen waar agrarische producten worden gemaakt en verkocht. De bezoekers worden welkom geheten met de bekende schroamkes, baklever en bakbloedworst. Het geheel wordt opgeluisterd met passende muziek. 

Creativiteitsmarkt
In de Oale Schole zelf is ruimte voor koffie, thee en een drankje al dan niet met de traditionele kersenwafels en het Noordijkse Meisterken, een typisch drankje dat alleen bij Oud Noordijk verkrijgbaar is. Tegelijk met de slachtvisite is er ook in het naastgelegen Haarhoes een creativiteitsmarkt. Hier laten 20 standhouders hedendaags ambachtelijk werk zien. Er zijn stands, demonstraties en workshops. Uiteraard ontbreken de oliebollen en de poffertjes niet. ”Na 2 jaar ‘covid stilte’ pakken wij samen de draad weer op. Ik hoop dat de traditie van de jaarlijkse slachtvisite en de creamarkt een goed vervolg krijgt”, zegt voorzitter Johanna Reurink van Oud Noordijk desgevraagd.

Zowel de slachtvisite als de creamarkt zijn voor het publiek vrij toegankelijk. Ook dat is traditie in Noordijk. 

Er kan geproefd en gekocht worden. Foto: Henk Klanderman
Afbeelding
Er is een programma met muziek en vertier. Foto: Henk Klanderman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant