Wereldwijd worden jaarlijks rond 10 december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Foto: PR

Wereldwijd worden jaarlijks rond 10 december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Foto: PR

Amnesty Berkelland schrijft mee bij Dag van de Rechten van de Mens

Maatschappij

BORCULO - Amnesty International Berkelland vraagt inwoners van deze en omliggende gemeenten mee te schrijven tegen onrecht. Wereldwijd worden jaarlijks rond 10 december - de Internationale Dag van de Rechten van de Mens - miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in deze regio komen mensen samen tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty. Die is op zaterdag 10 december in de Oude Mattheüs in Eibergen.

Dit jaar hebben de tien mensen voor wie wordt geschreven één ding gemeen: ze zijn opgepakt omdat ze vreedzaam gebruikmaakten van hun recht om te demonstreren. Ze hebben niets misdaan, maar worden toch gestraft. Samen zetten de briefschrijvers hun autoriteiten onder druk om hen vrij te laten of gerechtigheid te geven. En kaarten aan de mensen zijn een grote steun voor hen. Amnesty is ervan overtuigd dat een grote stapel brieven het verschil kan maken. De successen van eerdere Write for Rights zijn te vinden op de website van Amnesty.

Gemarteld
Eén van de tien gevangenen van de schrijfactie van dit jaar is Vahid Afkari uit Iran. In 2017 en 2018 demonstreerde hij op een vreedzame manier tegen ongelijkheid en politieke onderdrukking in zijn land. Daarvoor werd hij gearresteerd en veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Vahid werd gemarteld om hem misdrijven te laten bekennen die hij niet heeft gepleegd. Hij zit nog steeds in eenzame opsluiting. Zijn broers Habib en Navid demonstreerden ook vreedzaam. Habib kreeg dezelfde straf maar is nu vrij, Navid werd geëxecuteerd. Met de brieven wordt om Vahids vrijlating gevraagd.
Ook wordt er geschreven voor Aleksandra Skochilenko (Rusland). Zij verving prijskaartjes in een supermarkt door kleine etiketten. Daarop stond informatie over het Russische bombardement op het theater in Marioepol in Oekraïne, waar honderden mensen schuilden vanwege de oorlog. Aleksandra  werd aangeklaagd vanwege ‘het verspreiden van valse informatie over het leger van de Russische Federatie’. Ze kan hiervoor tien jaar cel krijgen. Aleksandra heeft een chronische darmaandoening, maar in de gevangenis krijgt ze geen glutenvrij eten. Daardoor heeft ze vaak honger. Ook voor haar wordt vrijlating gevraagd.

Tiende editie
Dit jaar is de tiende editie van Write for Rights. Het begon in 2013 als Schrijfmarathon op het kantoor van Amnesty International in Amsterdam en groeide uit tot een landelijk evenement met honderdduizenden deelnemers. Dankzij alle lokale vrijwilligers in het hele land is Write for Rights nu de grootste schrijfactie voor de mensenrechten in Nederland.
Amnesty International, afdeling Berkelland, houdt de schrijfactie weer in de Oude Mattheüs in Eibergen (Grotestraat 50), op zaterdag 10 december tussen 13.00 en 17.00 uur. Er word een feestelijk tintje aan de actie gegeven door muzikale optredens van het mannenkoor Shansons uit Aalten en het duo Anne Gerlin en Ernst. Verder zijn er voorleesmomenten voor meegekomen kinderen. Er is koffie of thee met Turkse lekkernijen, gebakken door Ebru. Schrijvers kunnen hier materialen kopen zoals kaarsen, kaarten en servetten van Amnesty.
Voor wie liever thuis wil schrijven: enveloppen met voorbeeldbrieven en schrijfmaterialen zijn te bestellen via e-mail: info@berkelland.amnesty.nl. De thuis geschreven brieven kunnen tijdens de actie worden ingeleverd in de Oude Mattheüs.

Effect
Het schrijven blijkt wel degelijk effect te hebben. Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Zo werd in 2021 Bernardo Caal Xol uit Guatemala vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Hij was opgesloten omdat hij zich had ingezet om de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s te beschermen.


Amnesty.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant