De Oekraïense kinderen zingen het lied ‘Dy u Luzi chervona kalina’. Foto: Rob Weeber

De Oekraïense kinderen zingen het lied ‘Dy u Luzi chervona kalina’. Foto: Rob Weeber

Oekraïense kinderen planten boom in Vrijheidsbos Geesteren

Maatschappij

GEESTEREN – In vrijheid leven is een groot goed, maar dat geldt op dit moment helaas niet voor veel Oekraïense burgers. Door de oorlog in eigen land weken vele gezinnen uit naar West-Europa. Ook in gemeente Berkelland zijn gezinnen opgevangen die van hun ‘thuisvrijheid’ beroofd zijn. Daar moeten we iets voor doen, bedacht Jolanda Luimes-Arentsen, voorzitter van het stichtingsbestuur van het Vrijheidsbos in Geesteren en ze regelde de aanplant van de ‘Oekraïne boom’.

Door Rob Weeber

Wat is er toepasselijker dan de vrijheid herdenken door middel van een boom in een Vrijheidsbos? In haar toespraak vrijdag verwees Luimes-Arent naar geloof, hoop en liefde, een soort van gedragscode die iedereen in de wereld zou moeten omarmen. “We moeten lief zijn naar elkaar, zodat we allemaal blij worden”, aldus de voorzitter. “Knuffel elkaar en help elkaar, zodat we samen sterker worden. Laat de vrijheid weer bloeien.” Met die laatste zin verwees ze tevens naar de ‘Oekraïne boom’ die symbool staat voor de bloei van vrijheid. Het is tevens de tekst op het bordje voor de boom. De toespraak van Luimes-Arentsen werd voor de aanwezige Oekraïense kinderen in het Oekraïens vertaald door Eibergenaar Natasha Kolbeek, zelf van Oekraïense komaf.

Samen met hovenier Johan Schutte werd de rode kastanje door de jeugd aangeplant. Naast de Oekraïense kinderen waren de leerlingen van groep 6 en 7 van OBS de Keikamp en enkele leerlingen van de internationale schakelklas uit Neede aanwezig. Toen de boom stond, vroeg Luimes-Arentsen om een minuut stilte. Daarna zongen de Oekraïense kinderen het lied ‘Dy u Luzi chervona kalina’, de Oekraïense vertaling voor Pink Floyds ‘Hey Hey Rise up’. De opbrengst van de song is bestemd voor humanitaire hulp aan Oekraïne.

Bohero
De rode kastanje is gesponsord door Bohero, dat er tevens 25 jaar onderhoud aan heeft gehangen. Het Borculose kringloopbedrijf laat weten dat er al 150 ton aan goederen is verzonden richting Oekraïne.

Oekraïense kinderen planten hun ‘Oekraïne boom’. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant