De organisatoren van het Winterfestival, (vlnr) Sven, Miguel, Kirsten, Sjanne en Ben. Foto: Rob Weeber
De organisatoren van het Winterfestival, (vlnr) Sven, Miguel, Kirsten, Sjanne en Ben. Foto: Rob Weeber

Neede verandert in een kerstdorp

Maatschappij

NEEDE – Na de magere coronajaren is de handschoen weer opgepakt om de Winterse Kerstsfeer in Neede terug te brengen. Op zaterdag 10 december barst het Winterfestival los met sfeervolle winkelstraten en een actief Vlearmoesplein. De regie is in handen van de Stichting Vlearmoesplein, met (financiële) ondersteuning van Jimmy’s, en de Werkgroep Projecten Centrum van Ondernemend Neede.

Rob Weeber

Jarenlang was er een Kerstmarkt in het dorp. Dat begon bij de Havezathe en eindigde bij de sporthal. Langzamerhand liep daar de rek uit en werd het ‘stil’ rondom kerst. De komst van het Vlearmoesplein was voor de jongeren een mooie aanleiding om weer meer reuring in het dorp te brengen. Met het komende Winterfestival maken ze hun ambitie waar. “Het Vlearmoesplein moet het activiteitencentrum van Neede worden,” erkent voorzitter Sven Nijland, “maar daar zijn we de afgelopen jaren nog maar mondjesmaat in geslaagd. Met de komst van het Winterfestijn echter pakken we de handschoen weer op.”

Tijdens het plannen maken van de Stichting Vlearmoesplein borrelde het ook binnen de groep van de centrumondernemers. Meer kerst, meer winter en meer sfeer was het uitgangspunt. De twee partijen vonden elkaar en trokken samen op. Naast de traditionele verlichting worden er zes grote en vijfentwintig kleine kerstbomen neergezet. “We willen als centrumondernemers het plezier, de warmte en de saamhorigheid in het dorp benadrukken richting kerst,” licht werkgroeplid Herbert Leussenkamp toe. “Daarom ook heeft Ondernemend Neede de kerstboom voor het kerkplein aangeboden. Op dat plein zal ook een kerstmarkt gehouden worden, georganiseerd door de kerk zelf.”

Ook de winkels zijn sfeervol aangekleed en bieden activiteiten als een modeshow, workshops en oude ambachten aan. Daarnaast kan men een mooie prijs met de puzzeltocht winnen door letters in de deelnemende winkels te zoeken. Terugkerend is de kerstactie waarbij men iemand iets goeds kan toewensen. “We zijn blij dat we ook dit jaar weer iemand iets extra’s kunnen geven”, aldus Leussenkamp. “Uit alle genomineerden wordt op 19 december een winnaar getrokken. Hij of zij ontvangt VVV bonnen die lokaal besteed kunnen worden.”

Op het Vlearmoesplein zijn vanaf 13.00 uur de gehele dag door activiteiten georganiseerd. Verder verzorgt jeugdcircus Caroly een workshop voor de kinderen. Scouting Neede bakt broodjes op het vuur. In de avond is er een tentfeest. “Buiten staan twee tenten opgesteld,” licht Nijland toe. “De ene is een normale rechthoekige tent met daarin de bar ‘De scheve schaats’. De andere is een opblaasbare iglotent, genaamd ‘Dolle Iglo’. Op beide podia zullen de dj’s Daan Rohof en Bram Konings hun plaatjes draaien. De hoofd-act van de avond is Rob Toonen.”

De winkels zijn zaterdag 10 december tot 21.00 uur geopend. Voor de kleintjes is er een springkussen en een draaimolen. De dagactiviteiten op het Vlearmoesplein beginnen om 13.00 uur en zijn gratis te bezoeken. Voor het avondprogramma zijn kaarten te verkrijgen tegen 5,80 euro. Meer informatie en kaartverkoop zijn te vinden op de facebookpagina van het Vlearmoesplein en de website:

https://vlearmoesplein.nl/ 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede