Gerda Kruidenier (secretaris), Henk Wolters (penningmeester HiB), Charles Knobben (voorzitter). Foto: Rob Stevens
Gerda Kruidenier (secretaris), Henk Wolters (penningmeester HiB), Charles Knobben (voorzitter). Foto: Rob Stevens

Charles Knobben heeft hart voor de zaak

Maatschappij

EIBERGEN - Afgelopen dinsdag hield de vereniging ‘Hart in Beweging’ (HiB) in Eibergen haar jaarvergadering. Heel toepasselijk in het onderkomen van een sportaccommodatie, in dit geval Shortgolf Berkelland. Het kloppend hart en medeoprichter van HiB is fysiotherapeut Charles Knobben. Hij is al veertig jaar actief met en voor deze groep.

Door Rob Stevens

Tijdens de jaarvergadering kreeg Knobben voor zijn verdiensten uit handen van de secretaris Gerda Kruidenier een pakket met allerlei lekkernijen overhandigd. Kruidenier memoreerde daarbij de lange staat van verdiensten van Knobben voor de vereniging HiB in Berkelland.

Het is dit jaar veertig jaar geleden dat Knobben als 28-jarige fysiotherapeut zijn schouders zette onder de oprichting van de Eibergse afdeling van HiB. Aanleiding destijds was Gerda Wassing die zich als ex-hartpatiënt bij hem meldde voor revalidatie. Charles Knobben: “Gerda was herstellende van een infarct en had haar revalidatie bij het toenmalige Enschedse ziekenhuis Ziekenzorg gehad. De inzichten rond wat goed is voor een hartpatiënt waren toen aan verandering onderhevig. De trend was aanvankelijk het hart na een infarct niet te veel te belasten. Het was vooral een zaak van het ziekenhuis. Daarna kwam het accent steeds meer bij de patiënt en lokale organisaties te liggen. In dat licht moet ook de landelijke oprichting van de HiB worden beschouwd. Hartpatiënten werden tot bewegen aangespoord. Het ging veelal om mensen zonder sportverleden. Je moet mensen dan dus vertrouwd maken met iets dat ze niet gewend waren: sporten en bewegen. De HiB in Eibergen begon zo met een klein groepje in het oude Groene Kruisgebouw waar we oefeningen en spelletjes deden.”
De HiB Berkelland heeft op haar hoogtepunt 38 leden, momenteel zijn dat er 32. Meestal leden die een hartinfarct hebben gehad. Het is bekend dat sport en beweging de kans op een nieuw hartinfarct beduidend lager maakt. Sport en beweging hebben tegenwoordig een veel belangrijker plek in onze samenleving gekregen. Er is meer sportaanbod dan ooit en het aantal sportscholen is ook enorm gegroeid.

De activiteiten van de HiB Berkelland zijn gericht op bewegen en fitheid. Onder leiding van Knobben worden tijdens de avonden allerlei oefeningen en diverse spelvormen afgewisseld. Maar het is voor de leden gewoon ook prettig om met lotgenoten in een ongedwongen sfeer ‘(hart)’ervaringen’ uit te wisselen.
Charles Knobben is fysiotherapeut en HiB licentiehouder. De sportavond van HiB is dinsdag van 18.30 tot 20.00 uur. De volleybalavond is donderdag van 18.30 tot 19.30 uur, beide activiteiten zijn in gymzaal De Rekstok aan de Esweg 25B in Eibergen.

Meer info over Hart in Beweging Berkeland is te verkrijgen via het secretariaat van HiB, via Gerda Kruidenier op gerda.kruidenier01@gmail.com of tel. 06-40865199.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant