Jan Buunk met een rondom schitterende hangplant. Foto: Rob Weeber

Jan Buunk met een rondom schitterende hangplant. Foto: Rob Weeber

Borculoër Jan Buunk (62) met uitvinding in finale SBS6-programma

Maatschappij

BORCULO – Hangplanten groeien naar het licht en dus zien ze er, mits ze regelmatig gedraaid worden, aan de ene kant mooier uit dan aan de andere kant. Dat gegeven zette Borculoër Jan Buunk (62) aan tot een simpele, maar effectieve uitvinding: de plantswinger. Kortweg komt het neer op een haakje en een lagertje. Met een heel klein beetje wind draait de hangplant al en krijgt hij de zon op alle kanten.

Door Rob Weeber

Jan Buunk stuurde een filmpje op naar een grote kwekerij en die werd direct enthousiast. Daarnaast zond hij het filmpje in naar tv-zender SBS6 voor het programma ‘Wat Een Uitvinding!’. Hij overleefde de eerste ronde met ruim duizend inzendingen en kwam uiteindelijk in de finale waar hij met nog vijf andere inzenders voor de hoofdprijs strijdt. De winnaar krijgt een plek in het schap van een grote discounter, die het programma sponsort.

Ook in 2008 werd hij al uitgenodigd voor het tv-programma, maar door privéomstandigheden moest hij afhaken. “Ik heb een technische achtergrond en vind het leuk om praktische praktijkproblemen op te lossen. In 2008 had ik de stortbak van een toilet op een centraal afzuigsysteem aangesloten, zodat de lucht direct vanaf de pot afgezogen werd en niet in de ruimte kwam. Helaas kon ik toen niet meedoen.” Over 14 dagen vindt de finale plaats en weet Jan Buunk of hij zijn product in de winkel gaat terugzien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede