Amnesty International, Werkgroep Berkelland, actief op de Zwarte Cross. Foto: PR
Amnesty International, Werkgroep Berkelland, actief op de Zwarte Cross. Foto: PR

Zeer actieve werkgroep Amnesty International in Berkelland

Maatschappij

BERKELLAND - De zomervakantie is voor de meeste mensen voorbij en men is weer aan het werk. Dat geld ook voor de leden van de werkgroep Berkelland van Amnesty International. De werkgroepleden zijn heel het jaar door actief om de wereld rechtvaardiger te maken. Hieronder volgt een overzicht van hoe zij zich daarvoor inzetten.

Op De Zwarte Cross hield de Amnesty-werkgroep een handtekeningactie; twee leden van de Berkellandse werkgroep hebben samen met andere vrijwilligers handtekeningen verzameld op een petitie, die de leiders van de Taliban in Afghanistan opriep de Mensenrechten te respecteren. Hier is door bezoekers en medewerkers van De Zwarte Cross enthousiast gereageerd en in totaal zijn er ruim 6.000 handtekeningen gezet.

Postertentoonstelling 75 jaar Universele Rechten van de Mens. In mei heeft de werkgroep in het gemeentehuis in Borculo een postertentoonstelling mogen houden waarbij op een speels-kunstzinnige manier een indruk van alle dertig artikelen van de Verklaring is gegeven. De werkgroep is nog op zoek naar locaties om deze tentoonstelling ook op andere plekken te kunnen presenteren.

Ter gelegenheid Internationale Vrouwendag, op 8 maart, is er in samenwerking met de werkgroep Inspiratie en Ontmoeting (I&O) van de Protestante Gemeente Eibergen-Rekken een film vertoond over het leven van de feministisch Kunstenares Frida Kahlo.

Write for Rights, is een ‘schrijfdag’, ieder jaar rond 10 december - Internationale dag van de Rechten van de Mens – waarop wereldwijd miljoenen brieven worden geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in Berkelland organiseert Amnesty jaarlijks de Write for Rights schrijfactie. De werkgroep maakt er hier een feestje van, compleet met muzikale optredens, een hapje en een drankje.

De jaarlijkse collecteweek is in maart. Amnesty International is dé mensenrechtenbeweging die wereldwijd opkomt voor gelijke rechten voor iedereen. Om haar onafhankelijkheid te bewaren – om altijd en overal te kunnen zeggen wat ze wil – neemt Amnesty voor onderzoek en acties geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van collectes voor Amnesty van onschatbare waarde. In Berkelland werd er met de hulp van de vrijwilligers en inwoners, dit jaar ruim 1500 euro opgehaald.

Met Dodenherdenking op 4 mei, liepen leden van de werkgroep mee in de stille tocht in Borculo en hebben een krans gelegd bij het Monument op de Begraafplaats.

Tijdens Koningsdag in Eibergen en de Kerstmarkt in Gelselaar, hebben de leden van de werkgroep op beide locaties met een marktkraam, versierd met posters en vlaggen, de aandacht gevraagd voor het werk van Amnesty. Er werden kaarsen, ansichtkaarten en andere spullen verkocht om geld in te zamelen voor de werkzaamheden. 

Enkele leden van de werkgroep verzorgen als gastdocent lessen op scholen waarbij zij vertellen over het werk van Amnesty International en uitleg geven over het belang van de Mensenrechten, ook in Nederland. Scholen die belangstelling hebben voor deze gastlessen kunnen de werkgroep in Berkelland hiervoor benaderen.

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Met de opbrengst van de collecte kan de organisatie door onderzoek, lobby, campagnes en rapporten druk uitoefenen op machthebbers die de rechten van mensen schenden. Dat blijkt vaak een effectieve methode. Meer informatie is te vinden op www.amnesty.nl en de werkgroep Berkelland is te bereiken via info@berkelland.amnesty.nl.

De Amnesty-werkgroep doet nog veel meer en de kans is dus vrij groot deze werkgroep tegen te komen bij één van de vele activiteiten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede