
Historische Kring Neede heeft primeur samenwerking met ECAL
MaatschappijNEEDE - De Historische Kring Neede (HKN) is ooit opgericht toen het oude postkantoor werd gesloopt. Dat was in 1974. Sindsdien zijn karrevrachten aan historisch materiaal rond Neede verzameld: foto’s, gedenkstenen, bedrijfsgeschiedenissen, notulen van verenigingen, ledenlijsten, noem het maar op. Van heinde en ver wordt materiaal door Jan en alleman aangedragen. Maar wat moet je er mee? Wat is belangrijk en wat niet?
Door Rob Stevens
Sinds enige tijd heeft de HKN daarom contact gelegd met het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers (ECAL) in Doetinchem. Om de toegankelijkheid en beschikbaarheid van al dat historisch materiaal te verbeteren en ordening aan te brengen. Afgelopen maandag zaten vertegenwoordigers van ECAL en HKN daarvoor om de tafel in Neede. Van het ECAL waren de directeur Femia Siero en de collectiebeheerder Beeld en Geluid, Ignas Coppels, aanwezig. Het Erfgoedcentrum is een rijke bron van informatie over de streekcultuur en -historie in de vorm van archieven, beeldcollecties, boeken en documentatie. Het Erfgoedcentrum beheert ook de archieven van en met betrekking tot de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.
Ton Smits vertelt dat de Historische Kring tienduizenden foto’s en afbeeldingen in beheer heeft. Nog niet zo lang geleden werd bijvoorbeeld het complete omvangrijke archief van de bekende Needse fotograaf Kluivers overgedragen aan de HKN. En zo kwam de voormalige directeur van de MAVO in Neede vorig jaar ook met een collectie fotomateriaal aanzetten. Wellicht dat zo’n dertigduizend items van het HKN archief op termijn bij ECAL kunnen worden ondergebracht. Dat materiaal wordt dan in principe via de databank van ECAL voor iedereen toegankelijk, waar ook ter wereld. Femia Siero: “Het ECAL stelt haar beeldbank hiervoor ter beschikking. Maar wel stapje voor stapje. We beginnen met een pilot van duizend foto’s. De komende jaren wordt die collectie uitgebreid.”
De samenwerking is een primeur. De historische kring van Neede is de eerste die gebruikmaakt van de diensten van ECAL. Maar dat betekent ook dat er werk aan de winkel is voor de HKN. Elke foto moet namelijk met informatie worden aangeleverd. Ignas Coppels van ECAL heeft daar veel ervaring mee. Hij vertelt dat zo feitelijk mogelijk moet worden beschreven wat er precies op de foto is te zien. Wie zie je? Waarom is de foto genomen? Wanneer en waar? De foto krijgt zo context die gebruikt wordt om deze via een zoekstructuur toegankelijk te maken in de database van ECAL.
Daar gaat de komende maanden dus de nodige tijd en energie inzitten voor de vrijwilligers van de archiefgroep van de HKN. Die zijn al elke maandag bezig foto’s te voorzien van die informatie. Veel materiaal komt zonder enige informatie binnen in de ‘Oale Smederieje’ waar de HKN is gevestigd. Ton Smits hoopt dat het eind van dit jaar de eerste foto’s worden overgedragen.
Jaarlijks maken twee miljoen gebruikers gebruik van de databank van ECAL. Dat kan voor van alles zijn. Voor een familiealbum, de krant, om historisch behang te maken, voor een bedrijfspresentatie of gewoon uit interesse. Ook nu is er overigens al historisch materiaal van Neede in de database van ECAL te vinden. Dat is daar ingebracht via particulieren of anderszins. Over niet al te lange tijd is daar dus ook het materiaal van de HKN dus te vinden.
www.ecal.nu
www.historische
kringneede.nl
