De circa 30 vrijwilligers hebben door de gift van de Diaconie tablets voor het taalonderwijs aan niet-Nederlandstalige inwoners van Berkelland. Foto: Jaime Lebbink
De circa 30 vrijwilligers hebben door de gift van de Diaconie tablets voor het taalonderwijs aan niet-Nederlandstalige inwoners van Berkelland. Foto: Jaime Lebbink Picasa

Taal Contact Borculo zoekt penningmeester

Maatschappij

BORCULO - Sinds een jaar is de oprichting van de Stichting TaalContact Borculo een feit. Wat zes jaar geleden begon als een initiatief van Bennie Stegeman om niet-Nederlandstalige inwoners van Berkelland te begeleiden bij het leren spreken, begrijpen, schrijven en toepassen van de Nederlandse Taal is nu uitgegroeid tot een samenwerking die ook ten doel heeft gesteld om de integratie in de samenleving te bevorderen. Contact maken en onderhouden. Zonder ‘contact’ leer je de taal onvoldoende en zonder ‘taal’ is het extra moeilijk om contact te maken.

Op dit moment geven dertig vrijwilligers op de donderdagochtend (9.30 tot 11.00 uur) en donderdagavond (19.00 tot 20.30 uur) ondersteuning aan niet-Nederlandstalige inwoners van Berkelland bij het verbeteren van de Nederlandse (taal)vaardigheden. Daardoor worden de kansen op integratie en participatie in de sociale leefomgeving bevorderd en zo de zelfredzaamheid vergroot.

De bijeenkomsten zijn tijdelijk gehuisvest in De Instuif, totdat de stichting weer gebruik kan maken van de locatie in de bibliotheek in Borculo. Tijdens de bijeenkomsten drinken de taalvrijwilligers eerst gezamenlijk een kopje thee of koffie en daarna gaan ze allerlei taaloefeningen doen. Eén op één of in een werkgroepje, al dan niet thematisch. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse materialen. Materialen van TaalContact of van de bibliotheek. Ook worden er soms bezoeken afgelegd aan bedrijven of instellingen. Of wordt er een wandeling gemaakt, vaak in samenwerking met Sport Federatie Berkelland. Naast samenwerking met diverse Berkellandse organisaties, het Taalhuis van Bibliotheek Oost Achterhoek is er ook een goede samenwerking met afdeling Vluchtelingenwerk van gemeente Berkelland.

Dankzij de opbrengst van de Pinkstercollecte van de Diaconie in Berkelland heeft TaalContact twee tablets kunnen aanschaffen. Deze worden ingezet door de coördinatoren van beide groepen en hiermee kunnen bovendien vele digitale leermethodes worden ingezet.

Wie het leuke lijkt om te helpen met deze taallessen; Stichting TaalContact Borculo is voortdurend op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers die wekelijks ongeveer twee uurtjes beschikbaar hebben op de donderdagochtend of donderdagavond. Mensen die makkelijk contact maken en oprecht interesse hebben in mensen en andere culturen, zijn welkom om eens vrijblijvend binnen te lopen op een donderdagochtend om 09.30 uur of op een donderdagavond om 19.00 uur. Stichting TaalContact Borculo is te vinden bij De Instuif aan de Muraltplein 33a. Ook kan men eventueel telefonisch contact opnemen via 0545-273453 (Martin Geesing) of te mailen via tcborculo@hotmail.com. Graag vertellen de mensen van Stichting TaalContact wat ze zoal doen om de taal te leren en hoe we hiervoor de verbinding leggen met het dagelijks leven in Nederland.

Naast dat er altijd plaats is voor taalvrijwilligers, is de stichting ook op zoek naar een betrokken penningmeester. Vanwege privé-omstandigheden treedt Bennie Stegeman terug als voorzitter. Martin Geesing zal hem opvolgen als voorzitter. Sylvia Franck is secretaris en de rol van penningmeester ligt klaar voor een enthousiaste vrijwilliger. Wie het leuk lijkt om ook bij te dragen aan deze stichting, deze doelstellingen en deel uit te maken van een groeiende organisatie, kan snel contact opnemen (via bovenstaande contactgegevens) om deze stichting te komen versterken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen - Neede