Op 24 april laat muziektherapeute Karin Hukker horen hoe je met muziek contact maakt met een dementerende. Foto: Erika Wentink – Klein Kranenbarg
Op 24 april laat muziektherapeute Karin Hukker horen hoe je met muziek contact maakt met een dementerende. Foto: Erika Wentink – Klein Kranenbarg

Boeiende avonden over dementie

Maatschappij

RUURLO - Dementie kent vele verschijningsvormen. Het komt niet alleen bij ouderen voor, maar steeds vaker ook bij jongeren. Hoe ga je daarmee om als het iemand treft die jou nabij is? Misschien ben je er als mantelzorger of als werker in de zorg bij betrokken.

Op 10 april was de eerste van twee avonden waar stil werd gestaan bij de omgang met mensen met dementie. Het was een avond met heel praktische handreikingen hoe je ondanks de beperkingen toch met elkaar kunt blijven communiceren. Maar ook over wat je beter niet kunt doen als je contact hebt met een dementerende.
De tweede avond is op woensdag 24 april om 19.30 uur in de Dorpskerk van Ruurlo. Ook voor wie de eerste avond niet aanwezig was, belooft dit een boeiende avond te worden. De bezoeker gaat naar huis met meer begrip voor mensen met dementie en met praktische wenken en tips voor de omgang met deze mensen.

Kernwoorden
‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ zijn de zeven kernwoorden uit het bekende lied van Ramses Shaffy die in en rondom de wereld van dementie een heel eigen klank krijgen.Aandacht voor de mens met dementie, voor de mantelzorger, voor het lied van zijn of haar leven, voor de moeilijkheden waar je tegenaan loopt en nog veel meer, het komt op 24 april allemaal aan de orde.

Zo staat geestelijk verzorger Henri Knol stil bij rouw en verlies bij dementie. Erika Wentink – Klein Kranenbarg van ‘mensenfotografie’ laat zien wat foto’s doen bij de omgang met een dementerende. Zij verstaat de kunst van ‘zorg op maat fotografie’ en herinneringsfotografie. Mariska Oolhorst is als mimakker Fleurie contactspecialist voor mensen met dementie en/of een verstandelijke beperking. Ook Alice Albers van de stichting Onbegrepen Gedrag is weer aanwezig. Zij gaf op de eerste avond heel veel praktische tips over de omgang met dementerenden.

Dementie is een meer dan actueel thema. Dat bleek tijdens de eerste avond en dat ga je op 24 april ook weer ervaren. Iedereen is welkom, ook wie geen band heeft met de Dorpskerk. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur.


https://pknruurlobarchem.nl/nieuws/twee-thema-avonden-over-dementie/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant