Zaterdag en zondag was Reurpop met 5000 bezoekers uitverkocht.
Zaterdag en zondag was Reurpop met 5000 bezoekers uitverkocht. Joris Telders

Sfeer Reurpop leek wel intenser dan ooit

Muziek Ruurlo

RUURLO – Als vanouds. Of misschien was de beleving bij menigeen na twee loze Reurpop jaren afgelopen weekeinde wel intenser dan ooit en steeg de gezellig- en gemoedelijkheidsgehalte tot bovengemiddeld.

Door Jan Hendriksen

Het loopt zondagavond tegen negen uur. De laatste honderden bezoekers op het terrein van de dertiende editie van het Ruurlose muziek- , spektakel- en theaterfestival, dat zowel zaterdagavond als zondag met vijfduizend bezoekers uitverkocht was, zoeken de uitgang op. Het doet de vrijwilligers die op dat moment de bezoekers ‘uitzwaaien’ zichtbaar goed dat ze persoonlijk door hen worden bedankt voor een geweldig festivalweekeinde. Na drie jaar had iedereen er weer zin ‘an’. Een scala aan podiums zoals die van de Balzaal, Zandkoele, het Amsterdamse Plein, de Greyhound Ranch, de prachtig authentiek ingerichte ‘Deale’ en de Carnivale zorgden voor een ongekend aantal podiumoptredens (80) over de drie festivaldagen. En dan hebben we nog niet over alle acts op het terrein zelf en de kindermiddag. Zorgden vrijdagavond de Batenburg Hellbllie voor de aftrap op de Greyhound Ranch. Zondagavond was het Livin’Room, dat hier voor een spetterende afsluiting zorgde. Menige bezoeker stond op bepaalde momenten in dubio voor welk podiumoptreden te zullen kiezen. 

Liefde
Zondag om klokslag 12.00 uur was het de Ruurlose band Leavin’Trunk die als eerste op het podium van de Greyhound Ranch stond terwijl in de Balzaal De Sleppers en Ronnie Tober het publiek volop vermaakten. Wat is de overeenkomst tussen een veearts, gespecialiseerd in pluimvee, een fotograaf, een vrachtwagenchauffeur, een kwaliteitscontroleur bij Gazelle en een gepensioneerde politieman? Het is de liefde voor muziek en in dit geval de bluesrock van. De respectievelijke namen die bij deze beroepen horen zijn van de Ruurloërs Jef Pleumeekers, Willem Dane, Winny Jolly, Floris Lievestro en Peter Tesselaar. Ze stonden voor het eerst in deze samenstelling op een openbaar podium en speelden nummers van onder anderen BB King, Jethro Tull, Rory Gallagher, Herman Brood en ook eigen (stevig) werk. De heren komen voort uit diverse oud Ruurlose bands en gelet op de reacties van het aanwezige publiek was het optreden een succes. Zelf was de band ook tevreden en de mannen hopen op een hernieuwde uitnodiging voor Reurpop 2023. “Want er is niets mooiers dan spelen in op het festival van je eigen dorp”, zei een opgetogen Peter Tesselaar. Intussen stond de doorgewinterde mannen van VOF de Kunst op het podium van de Zandkoele in de startblokken voor een weergaloos optreden dat meer publiek had verdiend. Onvervalste Nederpop als feest der herkenning met hun hits als ‘Een kopje koffie’, ‘Oude liefde roest niet’ en natuurlijk ‘Suzanne’.

Saamhorigheid
Voor de afscheidnemende voorzitter Martijn Klein Brinke van Stichting De Vrienden van Reurle die het festival organiseert, was het een geweldig gevoel om er na drie jaar afwezigheid eindelijk weer te zijn. “We zijn onder de indruk van de saamhorigheid in onze regio. Door de steun van bijna 600 vrijwilligers en zo’n 300 sponsors, hebben we in een zeer korte voorbereiding dit festival neer kunnen zetten. Die steun, uit alle hoeken van de samenleving, dat bezorgt ons kippenvel. We zijn eveneens onder de indruk van de fantastische sfeer en gemoedelijkheid onder de bezoekers. Dat maakte het weekend voor onze organisatie compleet. We gaan op korte termijn evalueren en kijken hoe we volgend jaar op 2, 3 en 4 juni weer een geweldige editie neer kunnen zetten.”

Perfecte Reurpop zondag
Voor de Ruurloërs Robert Aalderink, Wilco te Veldhuis en Jan Ligtenberg is het inmiddels tijdens de zondagmorgen van Reurpop traditie om vooraf thuis een gebakken eitje te eten en een biertje te drinken om vervolgens naar het Reurpop terrein te wandelen voor Goedemorgen Reurpop. Dit voor ouderen ontstane programmaonderdeel is zeker een mooie start van de dag voor jong en oud. Vanaf het ‘stekkie’ bij de Balzaal zag het drietal dat het festivalterrein zondag geleidelijk helemaal volliep en dat de bezoekers zich over de verschillende podiums verspreidden. “Maar er zijn ook bezoekers die er voor kiezen om op het middenterrein te blijven voor een praatje en een biertje. Dan zie je hoe mooi het terrein is aangekleed en ingericht en hoe groot de diversiteit van de artiesten is. Complimenten aan al die mensen die dit mogelijk maken. Echt top! Wij zijn er volgend jaar weer”, benadrukken Ligtenberg, Aalderink en Te Veldhuis.

Voor meer foto’s: zie www,achterhoeknieuwsborculoruurlo.nl. 

Het muzikale aanbod op podium van de Greyhound Ranch was zeer divers. Foto's Joris Telders
Die Slingetaler zorgden voor een perfecte sfeer tijdens Goedemorgen Reurpop.
Zanger Ronnie Tober was zondag te gast op Reurpop.
Het bier vloeide tijdens Reurpop rijkelijk.
De optredens op het podium van de prachtig ingerichte Deale waren veelal verrassend.
Natuurlijk ontbrak mascotte Rupo niet tijdens het festival.
Het optreden van gitarist Mart Hillen was van ongekend niveau.
De Ruurlose band Leavin’Trunk. Foto: Achterhoekfoto.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede