Goldbergvariaties in de Oude Mattheüs in Eibergen tijdens het Kamermuziekfestival Eibergen.
Foto: Hans-Evert Brackman
Goldbergvariaties in de Oude Mattheüs in Eibergen tijdens het Kamermuziekfestival Eibergen. Foto: Hans-Evert Brackman

Kamermuziekfestival Eibergen: Achterhoeks festival met landelijke uitstraling

Muziek

EIBERGEN - Begin juni vond de eerste editie van het Kamermuziekfestival Eibergen plaats. Violist Tim Brackman was als artistiek leider van Podium Eibergen de initiatiefnemer van het festival. “In de Achterhoek wonen veel liefhebbers van klassieke muziek. Met dit festival wilde ik hen in hun eigen omgeving kunnen laten genieten van mooie muziek, uitgevoerd door fantastische musici van wereldniveau.” 

Tim had twaalf medemusici uitgenodigd, met wie hij maar liefst negen verschillende concerten had geprogrammeerd. Deze vonden plaats op vijf verschillende locaties: de Oude Mattheüs en de Brackman Boerderij in Eibergen, de Kluntjespot in Haarlo, Natuurpark Kronenkamp in Neede en de Synagoge Borculo. Bij elk concert stonden verschillende ensembles op het podium, met uiteenlopende programmering van Bach tot en met Pärt. Een serie fietsconcerten voerde het publiek op de fiets langs verschillende concertlocaties en bij het concert ‘Twee keer horen’ kreeg het publiek spelenderwijs uitleg van de musici over het klarinetkwintet van de Nederlandse componist Tristan Keuris. Speciaal voor de jongste luisteraars trad duo Beth & Flo op, met een programma vol dierenmuziek van beroemde componisten, of ter plekke samen met de kinderen geïmproviseerd.
Voorafgaand had Radio 4 uitgebreid aandacht aan het Kamermuziekfestival Eibergen gegeven. Zo was bij het programma Spiegelzaal al een gedeelte van het concert ‘Goldberg in de DOM’ te beluisteren, live uitgevoerd door Tim Brackman, altvioliste Floor Le Coultre en cellist Kalle de Bie. Dit miste zijn uitwerking niet: het publiek kwam uit alle windstreken op het Kamermuziekfestival Eibergen af. Behalve Achterhoekers kwamen ook muziekliefhebbers uit Twente, Overijssel Utrecht en de Randstad af op de verschillende concerten.
Met name het hoge niveau en het gepassioneerde enthousiasme van de jonge musici in combinatie met de verrassende en aantrekkelijke programmering vielen op, alsmede de gastvrije sfeer en de interessante toelichtingen van artistiek leider Tim Brackman. Voor veel Achterhoekers was het door Podium Eibergen georganiseerde festival, een verrassende ontdekking: “Geweldig dat dit hier in de Achterhoek plaatsvindt”, was een veelgehoorde uitspraak tijdens het pinksterweekend.
Het succes van de eerste editie krijgt een vervolg. Tim Brackman: “Het is geweldig en enorm inspirerend om voor zo’n enthousiast publiek te mogen spelen. Voor ons is dat de mooiste stimulans om volgend jaar met Pinksteren een tweede editie te gaan organiseren.”
Voor meer info over Podium Eibergen en het Kamermuziekfestival Eibergen, zie www.podiumeibergen.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede