Vedran Mircetic in de winkel van Jasper Muziek in Winterswijk. Foto: Lisa Wellink/archief Achterhoek Nieuws

Vedran Mircetic in de winkel van Jasper Muziek in Winterswijk. Foto: Lisa Wellink/archief Achterhoek Nieuws

Undercovertent voor meer dan ‘13 in een dozijn coverbands’

Muziek

‘Ik kies alleen maar dingen uit die ik zelf heel vet vind’

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Wat kun je soms ontzettend verrast worden op deze plek. Met zoveel aanbod aan live bands en prachtige podia als The Roadhouse, The Bayou, naast het Hoofdpodium en de Megatent, zoek je deze plek misschien niet als eerste op, maar er valt voor de ware muziekliefhebber enorm veel te genieten in de Undercovertent. Geen ‘13 in een dozijn’ coverbandjes die hun kunstje doen, maar gerenommeerde muzikanten die met bevriende muzikanten muziek maken die ze leuk vinden om te spelen. Daar waar het uiteindelijk om gaat. Soms ook nog eens in de wonderlijkste combinaties en uit de eigen comfortzone tredend.

Vedran Mircetic (42), gitarist van De Staat en inmiddels weer woonachtig in Aalten, stond al een keer of 12 op het podium in de Undercovertent, in diverse sessies. Hij maakte deel uit van meerdere tribute bands, zoals Steve Miller Band, The Doors, Creedence Clearwater Revival, Fleetwood Mac, Allman Brothers Band, Talking Heads, Arno Hintjes and TC Matic, Arctic Monkeys, Radiohead. Niet met al deze bands speelde hij ‘op de Cross’. “Ik ben een liefhebber, dus alles wat ik gaaf vind, vind ik leuk om te doen. Het is tegelijk een ontwikkeling van mijn eigen muzieksmaak. Het is van blues naar moderne pop en alternatieve muziek gegaan. De eerste sessie was met nummers van The Rolling Stones bij de Elegast in Deventer, in 2012 (sinds 2014 buurthuis, HW), als opmaat naar de Zwarte Cross. Precies tien jaar geleden dus, zie ik bij toeval,” lacht Vedran.

Bevriende muzikanten
“Het hele idee achter de Undercovertent was dat bekende muzikanten bevriende muzikanten uitnodigden om met elkaar muziek te maken van een bepaalde band. Dat vind ik heel tof. In de tijd dat het bij Fonz in de Elegast (later uitbater van De Hip, Deventer, HW) ontstond, was het nog heel kleinschalig. Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot wat het nu is. Nu is het toch iets anders dan vroeger, verwachten mensen misschien iets met pruiken op, om wat looks betreft op de band te lijken die je vertolkt. Dat is niet wat wij doen. Zelf kies ik alleen maar dingen uit die ik zelf heel vet vind. Daar kies ik ook de muzikanten naar uit. Dan staat er wel iets op het podium, kun je het met overtuiging brengen.”

Spiksplinternieuwe Undercovertent
De 20 top Undercoversessies vinden deze keer plaats in een spiksplinternieuwe Undercovertent, waar ruim 5000 mensen in kunnen. De aftrap is voor ‘Fleetwood Mac’, vrijdagmorgen om 11.00 uur. Met Vedran in de gelederen. “Deze sessie deden we voor het eerst in 2013 en hebben we die sessie, denk ik, 2 of 3 keer gedaan op de Cross. Eigenlijk waren we bezig twee Fleetwood Mac’s samen te stellen,” weet Vedran nog. “Bauke Bakker (drummer van o.a. Her Majesty, HW) en ik. Toen vroeg Fonz of we dat niet samen wilden doen. Dat hebben we gedaan en inmiddels tussen de 15 en 20 keer in deze formatie opgetreden. We hebben een maand of twee terug nog samengespeeld. Repeteren hebben we daarna niet meer gedaan. Als we een jaar niet gespeeld hebben dan repeteren we wel een keer, nu niet. Aanvankelijk had ik meer met het Fleetwood Mac van Peter Green. Die nummers spelen wij ook wel. Dat vind ik ook het fijne aan deze band, omdat deze band de beide Fleetwood Mac’s combineren. Omdat het nu een kortere set is, en onze zangeressen ook graag in de spotlights willen staan, pakken we nu alleen maar materiaal uit de Lindsey Buckingham periode, zoals van de lp ‘Rumours’. Dat werk ben ik wel meer gaan waarderen naarmate ik het ging spelen en uitzoeken. Dat zit heel goed in elkaar. We proberen de sound te benaderen, maar in vrije stukken wijkt het soms wel iets af. Ik kan mijn ei er goed in kwijt. Het moet niet alleen maar een kopie worden maar er moet ook iets van jezelf in zitten. Ik probeer het een beetje te combineren.”

Jethro Tull
Graag zou Vedran nog een keer Jethro Tull op de Zwarte Cross doen. Een wens die hij jaren geleden al eens uitsprak. “Die sessie is inmiddels al geweest, maar niet op de Cross, omdat daar waarschijnlijk niet veel mensen op af komen. Het was wel de gaafste sessie die ik ooit gedaan heb. Ik hoop dat het er ooit nog van komt op de cross. We zijn met zijn zevenen en het is moeilijk om iedereen bij elkaar te krijgen. De twee keer dat we het gespeeld hebben was zo enorm gaaf. De reacties van de mensen waren ook erg leuk. Ze kenden de muziek van Jethro Tull niet zo goed maar gingen het daarna juist weer luisteren. Dat vind ik ook wel weer mooi.”

Met de fiets
Vrijdag en zondag verblijft hij zelf ook op het terrein. “Zaterdag optreden met De Staat in Leeuwarden. Vrijdag en zondag ben ik er als liefhebber. Ik verheug me op Claw Boys Claw, De Niemanders en nog een paar dingen. En natuurlijk op het afscheid van Tante Rikie. Dat is het allerbelangrijkste dit jaar. Ik ga dan zeker met de fiets naar de Cross.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede